Az a bizonyos szem


Bármerre járunk Görögországban, szinte mindenhol találkozhatunk a sötétkék alapon nyugvó, világoskék színű szemábrázolással, mely házak faláról, ablakokból, autókból, kulcstartókról, ékszerekről és még megannyi helyről néz vissza ránk.

Mati_Tedd (pixabay)

A görögül „mati”-ként emlegetett amulett védelmi feladatokat lát el: az ártó gondolatoktól, a negatív hatásoktól, átkoktól, valamint a szemmel veréstől védi meg tulajdonosát. A görögök ugyanis úgy tartják, hogy vannak emberek, akik pusztán a szemükkel képesek bajt hozni a másikra, így nagyon figyelnek arra, hogy ne tartsák hosszasan a szemkontaktust, mert – főleg az idegenek esetében – nem lehet tudni, kit milyen szándék vezérel.

A mati nemcsak Görögországban ismert, Törökországban, de az arab világ egy részén is bevetik a negatív energiákkal szembeni védekezésre. Az amulettnek az egyes országokban több elnevezése is ismert: az ördög szemének, nazarnak vagy Allah szemének is nevezik, ez utóbbi elnevezés viszont nem az araboktól ered, hiszen az iszlám vallásban tilos az istenábrázolás, így Allah szeme sem jeleníthető meg. 

A mati eredetileg sötétkék-fehér-világoskék-fekete színekből tevődik össze, de a turisták által sűrűn látogatott helyeken ettől eltérő színekben is készülnek matit ábrázoló dísztárgyak, ékszerek.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content