A Syntagma tér élő szobrai: az evzonok


Az athéni Syntagma tér egyik kiemelkedő látványosságát kétségtelenül a téren mozdulatlanul strázsáló, görög díszegyenruhába öltözött evzonok adják, akik korábban a görög hadsereg hegyi csapatainak, ma pedig már az elnöki testőrségnek a katonái.

Evzon – fotó: Vasilios Muselimis (pixabax)

Noha az evzonos szó először Homérosz Iliászában bukkant fel, jellegzetes egyenruhájuk csak jóval későbbről származik: 1868-ban viseltek elsőként a maihoz nagyon hasonló öltözetet.

Evzonnak lenni rendkívüli megtiszteltetés, hiszen nem mindenki válhat azzá: a kiválasztott férfiaknak szigorúan meghatározott külső és belső tulajdonságokkal kell rendelkezniük.

Az első és legfontosabb kritérium a megfelelő magasság: 187 centiméter alatt rendkívüli állóképesség mellett sem válhat senki evzonná. Alapvető feltétel még a rendkívüli hajlékonyság, a pszichikai alkalmasság és az átlagon felüli tűrőképesség is, hiszen a katonáknak sokszor a tűző napon, extrém hőmérsékleti körülmények között is mozdulatlanul kell állniuk.

A speciális katonai egység legkiemelkedőbb katonáit egy 5 hétig tartó, titkos képzés során választják ki, melyet a képzésre jelentkező katonák kevesebb, mint fele képes csak sikerrel teljesíteni. Az evzonok látványos őrségváltási ceremóniája minden órában üde színfoltja Athén főterének.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content