Görög származású színészek Magyarországon


Magyarország igen színes és jelentős színházi világgal rendelkezik, és büszkén mondhatjuk, hogy ennek a világnak több görög származású művész is szerves részét alkotja.

Írásunkban igyekszünk mindenkit bemutatni, így amennyiben Ön ismer olyan kiváló görög származású színművészt, aki Magyarországon tevékenykedik, és akiről nem szóltunk, kérjük, ajánlja figyelmünkbe! Köszönjük!


Álmosd Phaedra

1971. április 9-én született Miskolcon.  1989-ben érettségizett a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban, rajz tagozaton. Középiskolai tanulmányai után fényképésznek tanult a 1o1. sz. Szemere Bertalan Szakmunkásképző Intézetben, ahol 1991-ben végzett. Sokat szerepel amatőr és kísérleti színházakban, ahol karakteres, erős nőket formál meg.  A Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulatában is. Jelenleg az Amfitheatro Görög Nemzetiségi Színház tagja.


Dimanopulu Afrodité

Afrodité 1965-ben, Miskolcon született, többek között Domján Edit-díjas és Aase-díjas görög származású színésznő. Miskolci tanulmányai után a Nemzeti Színház stúdiósaként ismerkedett a színészi pályával, majd 1984-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, Kerényi Imre és Huszti Péter osztályába. 1988-ban diplomázott, ezt követően az egri Gárdonyi Géza Színházhoz szerződött, mely azóta is anyaszínháza, tehetségét az azóta eltelt több, mint 30 év alatt számos főszerepen és epizódszerepen keresztül bizonyította. Afroditét Eger mellett többek között Székesfehérvárott, Nyíregyházán és Debrecenben is láthatta vendégművészként a közönség, de tévéfilmekben és a Jumurdzsák gyűrűje című kalandjátékban is szerepelt. Jelenleg többek között a nagy sikerrel futó Rigó Jancsi című operett női főszerepében láthatják a nézők.


Dimulász Miklós

Miklós 1952-ben, Pécsett született.

1973-ban nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, Kazimír Károly osztályába, ahol 1977-ben diplomázott. Első színháza a Thália Színház volt, majd 1982-ben a Népszínházhoz, 1991-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, jelenleg szabadúszó színművész.

Főbb színházi szerepei mellett tévéfilmekben és sorozatokban is szerepel, kedvelt szinkronszínész is, kiemelkedően formál meg karakter- és epizódszerepeket.


Florosz Zoi

1970-ben született.Díjnyertes filmes, rendező/producer/operator, illetve sikeres sokoldalú előadó, énekes, táncos. Klasszikusan képzett énekes, koncertezik és fellép a világ számos színpadán (USA, Dubai, Párizs, Cannes, Athén).

Koreográfusként is működik („Dzsungel könyve”), híres szerepei között szerepel Josephine Baker a „Szerelmem, Josephine” one-woman showban. Számos filmfesztiválon (Angel Film Awards – Monaco, Winter Film Awards – New York, Bridges International Film Festival – Athén, World Peace Initiative – Cannes, Global Short Film Awards – Cannes) díjazták műveit.


Galbenisz Tomasz

Tomasz 1963-ban, Budapesten született. Az I. László Gimnáziumban még kémia tagozatra járt, de az érettségi után a Nemzeti Színház stúdiósaként a színház bűvkörébe került. 1984-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, Kerényi Imre és Huszti Péter osztályába, majd a diploma megszerzését követően, 1988-ban a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1989-től a szegedi Nemzeti Színház, 1992-től pedig a Madách Színház művésze, a színpad mellett filmekben és showműsorokban is látható.

Az ország egyik legkedveltebb szinkronszínésze, hangjával rendszeresen találkozhatunk a különféle külföldi filmekben és sorozatokban. A Vándor Pufi-díjas művész egyik legemlékezetesebb szinkronalakítása a Madagaszkár című mozifilm Julien királya, az ő előadásában hangzik fel a Riszálom úgyis, úgyis című betétdal.


Kollátosz Fotiosz

1988. június 6-án született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a Vörösmarty Mihály Gimnázium dráma tagozatán végezte. Több éven keresztül meghatározó tagja volt a Neaniki Szkini Görög Nemzetiségi Színháznak. Színész diplomáját Thessalonikiben, az Andreas Voutsinas Színművészeti Főiskolán szerezte. Athénban a Kapodistriako Egyetem filológia szakának  görög nyelv, mint idegennyelv kurzusát kimagasló eredménnyel végezte el. Színészi pályafutását Thessalonikiben és Athénban kezdte el, majd Budapesten szabadúszó színészként folytatta. A fiatal színész és rendező számos görög darabban játszott itthon és külföldön. Magyar darabokban is filmekben is foglalkoztatják. 2015-ben a Magyarországi Nemzetiségek Színházi Társulat tagja. 2017-től az Amfitheatro Görög Nemzetiségi Színház alapítója és vezetője.


Papadimitriu Athina

A színésznő 1954-ben, Budapesten született, 1976-ban végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán. Pályafutását 1976-ban a 25. Színháznál kezdte, ezt követően 1978-ban a Népszínházhoz, majd 1982-ben a Nemzeti Színházhoz szerződött. A Nemzeti Színháztól való távozása után 1989-96 között a Rock Színház művésze volt. A színház megszűnése után a Budapesti Operettszínház művésze lett, melynek azóta is tagja. 

A többek között Jászai Mari-díjas és EMeRTon-díjas színésznő ezek mellett több színházban is megfordult már vendégművészként, így láthatta őt a közönség a tatabányai Jászai Mari Színházban, a Ruttkai Éva Színházban, a Budaörsi Játékszínben és a Budapesti Játékszínben is. Színházi szerepei mellett játék- és tévéfilmek kiemelkedő szereplője, televíziós showműsorok ikonikus arca. Rendszeresen fellép folyamatosan megújuló zenei műsorával, több CD-je is megjelent. Három lánya közül kettő, Anna és Nóra szintén a színészi pályát választotta. 


Petridisz Hrisztosz

Hrisztosz 1960-ban, Budapesten született, pályáját 1974-ben táncosként kezdte, 1981-ig amatőr, majd egy évig hivatásos néptáncos volt. 1982-ben szerződött a Rock Színházhoz, majd 1995-ben a szolnoki Szigligeti Színházhoz. 2008-ban a Budapesti Operettszínház művésze lett, mellette a Görög Szövetség amatőr színházában (Neaniki Szkini) is játszik. Nagyon sokoldalú művész, a színjátszás mellett rendezéssel, szinkronizálással is foglalkozik. A színpad mellett tv-filmekben és sorozatokban is láthatjuk, munkáját többek között megyei Prima-díjjal jutalmazták.


Trokán Anna

Anna 1984-ben, Budapesten született Papadimitriu Athina és Trokán Péter első gyermekeként. Bár Anna gyermekkorában sok időt töltött testvérével a színházban, kezdetben orvos szeretett volna lenni, ezért a Szent Margit Gimnázium biológia szakára járt. 16 évesen azonban feladta korábbi terveit, és engedett a színház hívó szavának. Érettségi után a Színház- és Filmművészeti Egyetemre felvételizett, ám sikertelenül, de nem keseredett el, hiszen már korábban megkezdte tanulmányait Földessy Margit drámastúdiójában, illetve a Pesti Magyar Színiakadémiára is járt. 2005-ben aztán újra nekirugaszkodott a felvételinek, ahol Nóra húgával együtt sikerrel járt, és zenész színész szakon diplomázott, Huszti Péter és Kerényi Imre osztályában. Gyakorlatát a Magyar Kamaraszínházban töltötte, 2015-től szabadúszó, többek között Budapesten, Nyíregyházán, Veszprémben és Vácott is játszik. Remek alakításaiért többek között Junior Prima-díjat is kapott.


Trokán Nóra

Nóra 1986-ban, Budapesten született Papadimitriu Athina és Trokán Péter második gyermekeként. Gyermekkorától fogva állatorvos szeretett volna lenni, de mikor egy alkalommal elkísérte nővérét Földessy Margit drámastúdiójába, őt is megcsapta a színház szele, és úgy döntött, színésznő lesz. 2005-ben nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Egyetem prózai színész szakára, Hegedűs D. Géza és Marton László osztályába. Miután lediplomázott, a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött, de a budapesti Örkény Színházban is megfordult vendégművészként. A 2013-14-es évad óta szabadúszó, egyaránt szerepel színházhoz kötött és független színházi produkciókban is. A többek között Junior Prima-díjas és Domján Edit-díjas színésznő a színházi darabok mellett filmekben és sorozatokban is feltűnik, televíziós showműsorok szereplője is: 2011-ben Caramellel megnyerték a Nagy Duett című műsort.


Várhelyi Áron

Áron 1999-ben, Egerben született, Dimanopulu Afrodité és Várhelyi Dénes egri színészek gyermekeként.

Áron korábban is részt vett már az egri Gárdonyi Géza Színház életében, édesapja balesete után a Zrínyi 1566 című darabban őt helyettesítette, de szerepelt például a Made in Hungária című darabban is.

2019-ben nyert felvételt a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának színészművész szakára, melynek azóta is lelkes és szorgalmas hallgatója.


Források: wikipédia

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content