Ámor a Nemzeti Színházban


Nagy várakozás előzte meg a MITEM-en résztvevő görög Attisz Színház produkcióját április 23-án a Nemzeti Színházban. A méltán világhírű görög színházrendező, Theodorosz Terzopulosz Ámor című előadása óriási sikert aratott. Az 55 perces előadás egy végtelenített számsorból álló performance volt, amelyet néha-néha egy-egy szó, kifejezés szakított meg. A leggyakoribb szóösszetételek az „Adj el!”, a „Profit”, a „Százalék” volt, amelyek mindennapi életünket át meg átszövik. Egy minimalizált térben játszódik az előadás, mindössze két szereplővel. A rendkívül energiákkal bíró Andonisz Miriangosz és az attraktív Aglaia Papa egymás mellett beszélnek el. A tekintetük sem találkozik egy percre se.

„A mantrázott számok és a költői „lélekforintosítás” feszültsége még a majdnem-találkozás, a flamenco szenvedélyes zenéjének megtalálása közben sem lankad el. Vajon tényleg képes-e ez a két ember egymásra találni térben és időben, vagy végképp maga alá temeti őket a kasszacsengés, a számok, százalékok, profitfillérek, a beárazott lelkek, emlékek, álmok kísérteties özöne? Vajon rájövünk-e, hogy a ma fétise, a haszon mit sem ér, s nem számít más, csak az, amit érzünk?” – írta Ungvári Judit a MITEM programfüzetében.

Az előadás rendkívül pontosan jeleníti meg az idegesítő világunkat, amelyekre nincs válasz. Ahogy a rendező az előadást követően a közönségtalálkozón kifejtette: az előadásnak nincs dramaturgiája. Ne kérjen számon tőle senki se történést, se realisztikus dolgokat. Az előadásban csak kérdések vannak. Válaszok nincsenek. A művészetnek nem az a dolga, hogy bármit is megmagyarázzon. A művészetnek fel kell tárnia mindazt, ami bennünk van. Kivételes, felkavaró estén vettünk részt.


Fotók: Eöri Szabó Zsolt

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content