Téli sütemények a hideg és barátságtalan napokra, görög ízekre hangolva!
Dobjuk fel magunkat igazi tartalmas, télen különösen jól eső, tápláló görög édességekkel! A kényeztetés és az első kóstolás utáni mosoly garantált, akármilyen zord, vagy lehangoló is az idő.
Görög hógolyók? Igen, van ilyen. Ez a kurabiedesz, ami egy igazi, hagyományos vendégváró sütemény. Bár az országban nem ismeretlen a tél, hiszen jó részét 1500-2000 m magas hegyláncok borítják, a görögök a hóhiányos tengerparti részeken is ezzel az isteni süteménnyel idézik meg a telet. Az elkészítése egyszerű és gyors!
Recept: 6 dkg vajat jól elkeverünk 10 dkg porcukorral és rummal. Ezután hozzákeverünk 12 dkg lisztet, egy csipetnyi sütőport, egy kis sót, némi szegfűszeget és kb. 15 dkg tört mandulát. Két órát pihentetjük, majd golyókat gyúrunk belőle, egy-egy mandulát helyezve valamennyi gömböcske közepébe. Ezután mindössze negyed óra alatt készre sütjük és vaníliás porcukorba forgatjuk. Indulhat a görög hógolyózás!
Nemcsak karácsonykor, de egész télen sem maradhat ki az édességek sorából a melomakarona, a görög bögrés karácsonyi sütemény,amelyekhez természetesen a hozzávalókat is bögrével mérjük.

Recept:A fél bögre facsart narancslevet, a fél bögre Metaxát, a két bögre olivaolajat és az egy bögre cukrot fölverjük, adhatunk hozzá narancshéjat és fahéjat. Majd újra elő a bögrénkkel! 7 bögre lisztet két kiskanál sütőporral és egy kiskanál szódabikarbónával összeöntünk és az elkészült masszával elkeverünk. A masszából kis golyókat formázunk, majd 170 fokon sütjük 25-30 percig.Amikor elkészült, megint jöhet a bögre: 2 bögre vízből, 2 bögre cukorból, 1 bögre mézből, egy kiskanál citromléből és egy rúd fahéjból szirupot készítünk. Nyakon öntjük vele a kisült melomakaronánkat és darált dióval megszórjuk!
Mivel a görögök imádják a valóban édes édességeket, így ha valami igazán laktató, görög finomságra vágyunk, meg kell kóstolnunk a görög fánkgolyócskát, a lukumadesz-t is! Hasonlít a nálunk is ismert fánkhoz, azzal a különbséggel, hogy mézes, fahéjas, citromos sziruppal van leöntve, mint szinte minden görög sütemény.

Recept: 60 gramm élesztőt elkeverünk egy bögre meleg vízben, majd tíz percig pihentetjük. Ezután 3,5 dkg finomlisztet, 2,5 dl vizet, egy evőkanál cukrot, 4 evőkanál étolajat és egy kis sót összekeverünk az élesztős vízzel és ezt a masszát csomómentesre összekeverjük. Miután megkelt a tészta, kis golyókat formázunk belőle és bő olajban kisütjük. Sütés után azonnal méz és kevés meleg víz keverékébe forgatjuk a kis fánkocskákat, hogy jól megszívják magukat, majd porcukros fahéjjal meghintve, azonnal, még melegen fogyaszthatjuk. Reggelire tökéletes, de a nap bármely szakában jól tud esni!