Január 6. Theophania, azaz Vízkereszt ünnepe


Az ortodox keresztények ezen a napon ünneplik Jézus megkeresztelését. A megelőző napon, január 5-én a templomokban vizet szentelnek, amiből rendszerint haza is visznek, hogy egész évben legyen belőle a háznál. A következő nap, Vízkeresztkor a pap meg is szenteli azokat a házakat, amelyekhez elhívják.

Január 6-án, ha tehetik, azok a görögök is igyekeznek a tengerparton tölteni a Vízkeresztet, akik nem vízparton laknak. A sétányt kicsinosítják, a templomi mise után pedig az erre az alkalomra felállított dobogón ünnepi köszöntőt mondanak. Ezen a napon országszerte egy pompásan feldíszített hajón helyi, megbecsült notabilitások és egyházi személyek hajóznak ki, hogy egy keresztet dobjanak a vízbe, szimbolikusan megtisztítva, megáldva azt. Ilyenkor következik az igazi látványosság: több tucat bátor, elszánt fiatal veti bele magát a fagyos vízbe, abban a reményben, hogy elsőként sikerül visszaszerezni a keresztet. Aki a kereszttel tér vissza, annak szerencsét és dicsőséget hoz az új esztendő. Az asztalokra ezen a napon a tavernákban és az otthoni asztalokra is kötelezően hal kerül

Január 6-án véget ér a 12 napig tartó Dodekaimeron, kialszanak a karácsonyi fények, a vizek megkeresztelésével a kalikantzaroszok is visszakerülnek a Föld gyomrába, és lassan visszatérnek a dolgos hétköznapok.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content