A könyvtár 2020-as új kiadványai


Az MGOÖ könyvtára 10 éves teljes működési szünet után újraindult 2017-ben. A TextLib könyvtárkatalogizáló szoftver segítségével már nem transzliterációs módszerrel, hanem görög karakterekkel.

A könyvtárban található kb. 4000 dokumentum: köztük nagy számban görög nyelvű, görögországi kiadású szépirodalom, történelmi, politikai, politológiai, régészeti, útikönyvek, néprajzi és zenetörténeti kiadványok, szótárak, enciklopédiák, CD-k, DVD-k, régi lemezek, az MGOÖ folyóirata az Ellinizmos (Ελληνισμός), ezen kívül a Kafeneio (Καφενείο) régi számai, és az Ενημερωτικό Δελτίο kiadványai. Természetesen a könyvtár polcain helyet kapnak még a nyelvkönyvek és a nyelvtanulást segítő kézikönyvek is.

A dokumentumok közül szép számban akad olyan könyvritkaság is, amelyet már  görögországi kereskedelemben sem találunk meg. Több könyv ajánlással, aláírással ellátott, ezekből nyomon lehet követni a könyvtárnak adományozó sokszor híres személyeket, illetve intézményeket.

2020 decembere óta végre a közösség tagjai számára elérhető a könyvtár internetes keresője is, így kényelmesen, akár otthonról is  tudnak böngészni a könyvtár dokumentumainak címei között, a következő linken: http://gorog.no-ip.net:9876

2020-ban a Görög Intézet gondozásában és kiadásában 2 tanulmánykötet is született.  

A Trauma és megnyugvás című könyv magyarul jelent meg Fokasz Nikosz és  Görög Athéna  szerkesztésében. A másik könyv kétnyelvű, címe:  Az első 70 év, Beloiannisz falu története (1950-2020), szerzője Vincze Xénia, szerkesztője Görög Athéna, fordítója Nakos Kostantinos. Ezeket a köteteket, az igényfelmérést követően, az Intézet   eljuttatta a görög közösség tagjainak a budapesti és a vidéki görög nemzetiségi önkormányzatokon keresztül.

A Szegedi Görög Füzetek sorozatban, a  Magyarországi Görögök Kulturális Egyesülete Csongrádi Megyei Helyi Csoport kiadásában is megjelent két könyv.Az egyik Ilias Venezis Aiol föld c. könyve, amelyet Haupt Erik fordított. Szintén 2020-as kiadású könyv a Balogh Ádám-Christoforatos Lykourgos – Puros Alexandros szerkesztésében és fordításában megjelent Meneküléstörténetek című kétnyelvű kötet.

Dr. Diószegi György Antal magánkiadásában jelent meg 2020. decemberében a IV. Béla király budai várépítésének és a görög Laszkarisz Máriával való házasságának jelentősége 750 év távlatából című kiadvány,amelynek kiadását -többek között- a Görög Intézet is támogatta.

A tavalyi 2020-as évről tehát elmondható, hogy gazdag volt új könyvkiadásokban, amelyek mind hozzátesznek egy kockát a magyarországi görögség történelmének nagy mozaikjához,így segítve a közösség egységesebbé válását, saját történelmük és a magyarországi történelemben való szerepvállalásuk nagyobb mértékű tudatosítását.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content