Emléktáblát állított a Görög Intézet a Budai Várban


A Nákó- és Berg-család, valamint Raoul Wallenberg emlékére avatott emléktáblát a Görög Intézet a Budai Várban. Az Úri utca 15-ös szám alatt található épület lakói, ahol Wallenberg titkárnője, a görög származású grófnő, Nákó Erzsébet lakott, 1944-ben több száz üldözöttnek nyújtottak menedéket.

A megnyitón Görög Athéna, a Görög Intézet igazgatója elmondta, hogy a görög motívumokkal díszített épület és a Nákó-család, melynek története évszázadokra nyúlik vissza a magyar történelemben, fontos örökség a Magyarországon élő görögök számára. Gloria von Berg bárónő, a ház jelenlegi tulajdonosa beszédében visszaemlékezett a háború éveire és azt mondta, hogy az emléktáblával a családja tért haza. Dr. Sebes József, a Wallenberg Egyesület elnöke a történész szemével mutatta be a korszakot.

Az eseményen diplomaták,politikusok,közjogi méltóságok vettek részt. Végezetül  három egyház képviselői, Arszeniosz metropolita, Ausztria és Magyarország exarchája, Harrach Péter teológus, országgyűlési képviselő, Köves Slomó főrabbi  közösen leplezték le a táblát.

A három egyházi főméltóság közösen leplezi le a táblát

Részlet Görög Athéna, a Görög Intézet igazgatójának megnyitójából:

„Hogy is kezdődött ez az egész?

 Egy görög honfitársunk, Agárdi Szpírosz Bendegúz görög diaszpóra-kutatásai soráneljutott az Úri utca 15. szám alatti házig, amelynek homlokzatán görög motívumok voltak. Ez nem hagyta nyugodni. Nyílván nincsenek véletlenek,gondolta.Lehet,hogy görög tulajdonosa volt a háznak? Majd kutatásai során rábukkant a titokra.  A ház az 1920-as évek derekától volt Berg Tiboré, akinek felesége Nákó Berta volt, a fiumei kormányzónak az első házasságából született leánya. Az épületnek fontos szerep jutott a II. világháborúban, amikor Raoul Wallenberg svéd diplomata embermentő tevékenységét segítették a ház lakói. Mivel a Nákó-család görög eredete fontos a magyarországi görögség kulturális örökségét ápolók számára, e ház története arra indított néhányunkat, hogy kezdeményezzük egy emléktábla állítását a ház homlokzatán. Mindkét család külhonból telepedett meg Magyarországon, a 19. században azonban végleg magyarrá lettek, a 20. század tragédiái pedig mindkét család életében óriási fordulatot hoztak. Olyannyira, hogy mindkét családnak a háborút túlélő tagjai emigrációba kényszerültek.

Görög Athéna, a Görög Intézet igazgatója

 Az a kiadvány, amelyet a mai alkalomra készítettünk és a kezükben tartanak, részletesen bemutatja a két családot, továbbá Nákó Berta, Berg Tibor és Nákó Erzsébet Wallenberghez fűződő kapcsolatát.

Két nappal ezelőtt, amikor felhelyeztük a táblát, néhány perc alatt érdeklődők,turisták fotózkodtak  az emléktábla előtt, amely Fábry Tímea iparművész munkája. Rendkívül büszkeség tölt el bennünket,hogy az utókor számára sikerült megörökítenünk valamit, ami nemcsak szép, hanem  örökérvényű,és hogy  ezzel az emléktáblával hozzájárultunk a ház dícsőítéséhez.

Vannak olyanok, akiknek a házak csak az utca két oldalát szegélyező épületeket jelentik. És vannak ,akik mindenhol kiváncsiak arra, hogy miféle régmúlt titkokat rejtegethetnek ezek a falak. Higgyék el, ez az épület hetekig tudna regényeket mesélni, amiből csak néhány szilánkot hallgathatnak meg a bárónőtől  és a többi előadónktól. Ez a ház is egy kis titkos csoda a sok budapesti titkos történet mellett, amely házat Glória von Berg bárónő,háromszor vásárolt meg az elmúlt emberöltőben.”                                                       

Az emléktáblát
Fábry Tímea iparművész tervezte

Fábry Tímea iparművész munkája –amelynek anyaga ruskicai márvány, bronz és sárgaréz– két összekulcsolt kezet formál, amely egy réz szívet tart. Wallenberg és a Nákó-család akcióját jelképezi, hiszen több ezer üldözött életét tartották a kezükben. Ezen a kapun belépve, a védett görög házban a svéd menlevéllel rendelkezők levehették a sárga csillagot. Így vált a sárga csillag sárgaréz szívvé. Az emléktábla időtálló anyagokból készült. A márvány alap a házra és a görögségre utal, a svéd követség a bronz kéz, a sárgaréz pedig a megmentett zsidó áldozatokat jeleníti meg.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content