Görög síremlékek Budakeszin


A görög közösség számára jelentős kegyeleti örökséget képeznek a régi görög diaszpóra síremlékei, de hasonlóképpen fontos a második diaszpóra síremlékeinek felkutatása és karbantartása. Éppen ezért a Görög Intézet kiemelt feladatai sorában különleges szerepet kapnak a magyarországi görög síremlékek.

Március elején Koranisz Laokratisz, a görög nemzetiség országgyűlési szószólója Agárdi Bendegúz Szpírosszal, a Görög Intézet igazgatójával, Szidiropulosz Lászlóval, a Budaörsi Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesével, Politidu Mártával,a szószólói kabinet tagjával, valamint az Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Exarchátusának képviseletében Ötvös József lelkésszel látogatást tettek a budakeszi temetőben található görög síremlékeknél. 

A 2. világháborút követően Görögországban 1946-49 között polgárháború zajlott, 1948-1950 között mintegy hétezer görög politikai menekült érkezett Magyarországra. Először gyermekek, majd sebesültek, később idős emberek, egész családok. Sokan közülük súlyos sebesülésekkel érkeztek Magyarországra és kórházi ápolásra szorultak. Bizonytalan jogi státuszuk miatt az 1950-es évek elején többnyire név nélkül vagy magyar nevekkel temették el őket. Így alakultak ki Beloianniszban (1952-ig Görögfalván) és Budakeszin is a görög tömegsírok. Az Új Köztemető 43. parcellájában is nyugszanak magyar névvel eltemetett honfitársaink. Mindhárom jelzett temetőben most is zajlik a kutatásunk, hogy pontosan kik nyugszanak ott. Ha nem is lehet mindenkit név szerint beazonosítani, akkor is szeretnénk méltó állapotba hozni ezeket a sírhelyeket. 

A Budaörsi Görög Nemzetiségi Önkormányzat a hozzá földrajzilag legközelebb eső budakeszi tömegsírok felújítását határozta el. A temetőben vélhetően a Budapest és Budakeszi határán létesített egészségügyi intézményekben elhunyt honfitársaink nyugszanak. Az önkormányzat tagjai Ötvös Csaba József görögkeleti lelkésszel az elmúlt években rendszeresen kilátogatnak, virágokat és mécseseket helyeznek el a síroknál. 

Hat görög sír van a temetőben, öt nagyobb és egy kisebb. A síremlékeken a “Görög Hősök” felirat jelzi a sírban nyugvó halottak nemzetiségi hovatartozását. 

A Görög Intézet, a görög nemzetiségi szószóló és a Budaörsi Görög Nemzetiségi Önkormányzat összefogásával még idén megújulhatnak a síremlékek, méltó módon tisztelegve ezzel a hazájukért küzdött, majd végül attól távol elhunyt honfitársaink előtt.


Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content