Ciprusi költő a Görög Szalonban


A Görög Intézet legújabb kiadványát, a Magyarországon élő Nakisz Szkordilisz verseskötetét ΝΟΣΤΟΣ (HAZATÉRÉS) címmel mutatták be a Görög Szalonban, amelynek ezúttal a ciprusi nagykövetség adott otthont. A könyvbemutatón megjelenteket Meropi Christofi, a Ciprusi Köztársaság Ügyvivő asszonya üdvözölte, akinek a védnökségével jött létre az irodalmi délután. Méltatta a ciprusi görög költőt, aki már 25 éve él Magyarországon. 

Görög Athéna, a Görög Szalon vezetője hangsúlyozta, a kulturális műhelyt azzal a céllal hozta létre a Görög Intézet égisze alatt, hogy „lehetőséget teremtsünk a bemutatkozásra és eszmecserére magyarországi görög művészek, értelmiségiek és mindazok számára, akiknek fontos a művészet, a kultúra, a tudomány, a gondolat. A Görög Szalonban – szándékaink szerint – ismert és kevésbé ismert honfitársaink beszélgetnek, vitatkoznak, játszanak, énekelnek, ezáltal is erősítve görög identitásunkat. Nagy örömömre, utódom Agárdi Szpírosz Bendegúz igazgató folytatni kívánja a Görög Szalont, teret adva azoknak az elképzeléseknek, amelyeket megfogalmaztam korábban.”

A könyvbemutatón a költő maga olvasta fel verseit, majd Caruha Vangelió, a kötet szerkesztője és barátja elevenítette fel a költő pályafutását, személyes élményekkel tarkítva a pályaképet.

Ezt követően Nakos Konstantinos, az ELTE tanára tartott rendkívül érdekes „irodalomórát”, elemezve a költő verseit. A könyv tipográfiáját Papageorgiu Szteliosz készítette.

A Görög Szalon első estjén, a Görög Intézet kiadásában megjelent kiváló görög író, Hadzisz Dimitrisz, A kettős könyv című regényének bemutatóját tartották nagy sikerrel az Idegennyelvű Könyvtárban. Most Nakisz Szkordilisz ciprusi görög költő verseinek megjelentetésével a Görög Intézet folytatja azt a munkát, hogy megismertesse a kortárs görög irodalmat a hazai görögséggel.Fotók: Karajorgis Mária

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content