A Görög Intézet filmjei a görög szabadságharc bicentenáriumára


A görög szabadságharc kétszázadik évfordulójának alkalmából a Görög Intézet számos projekttel készül a nemzeti ünnep apropójából. Ezek egyike a görög himnusz kétnyelvű videóklipje, ismert görög művészek és gyerekek előadásában, illetve egy közel egy órás dokumentumfilm Budapest görög szíve címmel.


Kétnyelvű videóklip a görög szabadságharc kétszázadik évfordulója alkalmából

A Magyarországon otthonra lelt görög diaszpóra a múltnak, a jelennek és a jövőnek is üzen a Görög Intézet videóklipjével, a görög himnusz kétnyelvű felvételével. Az évfordulóra készült klipben neves, Magyarországon élő görög származású művészek és gyerekek adják elő Dionisziosz Szolomosz   Himnusz a Szabadsághoz c. hőskölteményének első sorait. Az alkalomhoz méltó, gyönyörű környezetben, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a hazai görögség tagjaiból verbuválódott kórus két nyelven énekli a himnuszt. A névsor parádés: a kórusmester és a klip zenei vezetője Stefanidu Janula . A kórusban énekel még Mitilineou Cleo, Papadimitriu Athina, Trokán Anna, Trokán Nóra, Magyar Réka, Petridisz Hrisztosz, Galbenisz Thomasz, Iordanis Lazaridis, Szokalopulosz Jannis, valamint a három gyerekszereplő: Mokalisz Ioannisz, Bokros-Mokalisz Fedra és Nikolaidou Alexandra Chrisanthi.

A videoklip IDE KATTINTVA nézhető meg.


Budapest görög város?

A Görög Intézet az évfordulóra Budapest görög szíve címmel, közel egy órás dokumentumfilmmel is készült. A film a reformkori Magyarországon meghatározó szerepet játszó első görög diaszpóra nagy befolyással bíró családjairól szól. A 19. századon átívelő történet a kezdetektől egy világváros születéséig öleli fel azt az időszakot, amelyben szerepet játszott néhány kiemelkedő görög kereskedő és bankár, élükön a Sina-családdal. Tevékenységük feldolgozását olyan szakértők segítségével jártuk körül, akik a téma legavatottabb ismerői. A filmben megszólal Fokasz Nikosz, Csorba László, Kerényi B. Eszter, Gerő András,Nyáry Krisztián, Marótzy Katalin, Glaser Tamás, Diószegi György és Agárdi Szpírosz Bendegúz,  A film narrátora Trokán Nóra színművész. A film és a videóklip ötletgazdája, szerkesztője és producere Görög Athéna volt. Rendezője, szerkesztője, vágója a szintén görög származású Pacsorasz Viktor, aki több dokumentumfilmmel a háta mögött most is biztos kézzel irányította a forgatást. Az operatőrrel Vajda Péterrel karöltve olyan képi világot és miliőt teremtettek, amely szinte visszarepíti a nézőt a 19.századba. A felvételek egyebek mellett a Magyar Nemzeti Múzeumban, a péceli Ráday-kastélyban, a Szerb utcai templomban, valamint a Magyar Tudományos Akadémián készültek. A Petőfi téri Nagyboldogasszony ortodox széktemplom belső felvételeit a Görög örökség című filmből vettük át.

A Budapest görög szíve című film IDE KATTINTVA nézhető meg.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content