A görög kéz alá való – a komboloi


Ha vannak tárgyak, melyekről Görögországra asszociálhatunk, a komboloi egészen biztosan közéjük tartozik.

Komboloi_Hristos_Giakkas (pixabay)

A rózsafüzérszerű lánc ugyanis lépten nyomon feltűnik a fiatalabb és az idősebb görög generáció kezében is, kezdeti vallásos szerepét pedig kezdi kiegészíteni a puszta kedvtelésből történő használat. A komboloi morzsolgatásáról ugyanis úgy tartják, hogy képes lenyugtatni a zaklatott lelket, valamint alkalmas arra is, hogy csökkentse az olyan pótcselekvések számát, mint a dohányzás vagy a körömrágás.

A komboloi megjelenése kétségtelenül a valláshoz köthető, melyet felépítése is igazol: a rózsafüzérszerű láncot eredetileg 33 gyöngy alkotja, mely Jézus Krisztus földi életéveinek számára utal. A komboloi nagy hasonlóságot mutat a 33 csomóból álló komboskinivel is, mely egy szintén imádkozáshoz használt, csomózott karkötő.

Az eredeti komboloi gyöngyei ásványokból, csontból, kövekből, természetes anyagokból, borostyánból készülnek, melyeket a hagyomány szerint selyemzsinórra fűznek fel.

A komboloi felépítésében nagy szerepet játszik a „papas”, mely a komboloi két végét lezáró nagyobb gyöngy, és a „funda”, melynek anyaga megegyezik a komboloi anyagát alkotó zsinórral, ami ideális esetben selyem. A régi komboloi készítő mesterek szerint a bojt a komboloi lelke, minél vastagabb és puhább, annál inkább képes békét lopni használója szívébe és lelkébe.

Ma már számos modern kori komboloi-jal találkozhatunk, melyek mellőzik a fent leírt hagyományos összeállítást, és szintetikus anyagokból készülnek.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content