Görög Filmklub – a Maria Callas-sztori


A Görög Intézet 2019. december 27-én tartotta a Görög Filmklub nyitó rendezvényét a Premier Kultcaféban. Az első alkalommal a Maria Callas életéről szóló, 2017-ben (hazánkban 2019 februárjában) bemutatott francia dokumentumfilmet tekinthette meg közel száz érdeklődő. A rendezvényt Görög Athéna, a Görög Intézet igazgatója nyitotta meg, aki elmondta: a vetítéssorozat célja, hogy a 20. század és napjaink görög filmművészetének kiemelkedő alkotásait mind szélesebb körben ismertesse meg és népszerűsítse az érett és fiatal korosztályok körében egyaránt. Bevezetőként ezt követően Dudás Viktor filmszakértő tartott rövid, tartalmas előadást a görög filmművészet múltjáról, jelenéről, legsikeresebb pillanatairól és műveiről.

(a videó elindításához kattintson a képre vagy a bal oldalon található lejátszás gombra)

A Maria Callas-sztori című dokumentumfilm a görög származású díva életének a nagyközönség által kevéssé ismert részleteire és hátterére fókuszál. A 20. század egyik legtehetségesebb, legsikeresebb és legnagyobb hatású operaénekesnőjéről készült életrajzi mozi archív felvételeken, interjúkon, magánleveleken és operarészleteken keresztül mutatja be a kivételes tehetségű művészt. A Maria Callas-sztori abban az értelemben hiánypótló alkotás, hogy olyan exkluzív interjú- és operafelvételek, családi fotók és magánlevelek láthatók benne, amelyek nagy része eddig ismeretlen volt a nézők számára. Jól felépített, hatásos feldolgozása a görög bevándorlók gyerekeként New Yorkban született és nevelkedett Callas pályafutása kezdeti nehézségeinek, szupersztárrá válásának, magánéleti vívódásainak, szakmai sikereinek és válságainak. Tom Volf autentikus és érzékeny portréfilmet készített, amelynek minden pillanata érzékeny életrajz, egyúttal a múlt hiteles megidézése. 

Görög Filmklub a Kultcaféban | fotó: Mukk Sándor

A vetítést követően a Filmklub résztvevői Dudás Viktor moderálásával élénk, kötetlen hangulatú beszélgetésen vitatták meg a látottakat. Callas interjúfelvételei és magánlevelei  alapján, többek véleménye szerint, a világhírű operaénekesnő – a felszíni csillogás, pompa, hírnév és gazdagság ellenére – élete nagy részében boldogtalan volt. Ő maga is többször említi a nehézségeit, fájdalmait és konfliktusait az interjúiban és a magánleveleiben. Fiatal éveit édesanyja erőteljes személyisége és elvárásai árnyékolták be, amelyekből egyenesen következett Callas saját magával szembeni maximalizmusa és a teljesítménykényszere. Később – interjúkérdésre válaszolva – megemlíti, hogy szívesen vállalt volna családot, gyermekeket, ám a karrierje erre nem adott lehetőséget. Ahogy ő fogalmazott, „ő éneklésre született, ezért nem volt választása”. Életének és művészetének mélységét vélhetően pont ez a folyamatos belső vívódás és a szomorúsággal teli lemondások sorozata eredményezik – vélték a Filmklub nézői.

Görög Athéna és Dudás Viktor / Fotó: Mukk Sándor

Szóba került a görög származásának kérdése is. A rendező ugyanis azon kívül, hogy röviden említést tesz Callas családjáról, illetve az Egyesült Államokból Görögországba történő fiatalkori repatriálásáról, nem szentel különösebb figyelmet az operaénekesnő gyökereinek, valódi identitásának. A 113 perces portréfilmben mindössze néhány mondatos, rossz minőségű felvételen halljuk, hogy Callas az anyanyelvén beszél. A jelenlévők ezt a film hiányosságának tekintették. Elismerően szóltak ugyanakkor a tálalás hatásosságáról és egészében véve a dokumentumfilmről. 

A megnyitó alkalmából a Görög Intézet állófogadás keretében vendégelte meg a résztvevőket, akik az estébe nyúlóan folytatták a kötetlen beszélgetést.

Görög Filmklub a Kultcaféban | fotó: Mukk Sándor

Görög Filmklub

A Görög Filmklub az év folyamán további görög közönségfilmek és művészfilmek bemutatását tervezi, amelyekre szeretettel várjuk az érdeklődőket. A következő film az 1964-ben készült, közkedvelt amerikai–angol–görög filmdráma, a Zorba, a görög lesz. Mihalisz Kakojannisz háromszoros Oscar-díjas alkotásának alapjául Nikosz Kazantzakisz nagy sikerű regénye szolgált. 

A tervezett időpont 2020. január 31.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content