Juvetsi marhahúsból
Hozzávalók

- 1200 gramm marhahús tarja
- ¼ csésze olívaolaj
- 2 közepes hagyma, apróra vágva
- ½ kilogramm friss paradicsom, reszelőn lereszelve
- 1 leveses kanál paradicsompüré
- 2 babérlevél
- 1 kis rúd fahéj
- 2-4 szem szegfűbors (μπαχάρι)
- ½ narancs jól megmosva
- 1 kiskanál cukor
- 400 gramm kritharáki (hosszú szemű, rizs alakú tészta), amelymár Magyarországon is kapható)
- 100 gramm keménysajt kis kockákra vágva + 100 gramm lereszelve
- Só, bors
Elkészítés
A húst kb. egy órán keresztül bő lében főzzük a babérlevéllel és a szegfűborssal együtt. Amikor szükséges, leszedjük a habot.. Miután elforrt a víz a húsról, kidobjuk a babérleveleket, hozzátesszük az olívaolajat és a hagymát, majd egy kicsit megfuttatjuk rajta a húst.
Kifacsarjuk a narancs levét és félretesszük egy pohárba. A lereszelt paradicsomot és a sűrített paradicsomot hozzáadjuk a húshoz. A sűrített paradicsomot kevés vízben feloldjuk előtte és hozzáadjuk a kis rúd fahéjat, a narancslevet, a cukrot, a sót és a borsot. Miután forr, nagyon kicsire kapcsoljuk a lángot és a húst addig főzzük így, amíg teljesen meg nem puhul, figyelve arra, hogy néha hozzáadjunk némi vizet, nehogy odakapjon. (να μην μπει ο παπάς)
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Közben a kritharákit egy széles serpenyőben egy picit olajon megpirítjuk, hogy ne főjön szét. Ezután ráöntünk vizet, egy kis fűszert, paradicsomlevet és 5 percig főzzük. Miután a levét felitta, a hússal együtt 6 tűzálló agyagtálba adagoljuk Hozzáteszünk egy kis vizet, de csak keveset és addig sütjük, amíg a tészta teljesen meg nem fő.
Mikor kivettük a sütőből, ráreszeljük a kefalotyrit, amely egy kemény, sós sajt. Ízlés szerint díszítjük és tálaljuk.