Juvetsi marhahúsból


Hozzávalók

Juvetsi (forrás: pixabay)
  • 1200 gramm marhahús tarja
  • ¼ csésze olívaolaj
  • 2 közepes hagyma, apróra vágva
  • ½ kilogramm friss paradicsom, reszelőn lereszelve
  • 1 leveses kanál paradicsompüré
  • 2 babérlevél
  • 1 kis rúd fahéj
  • 2-4 szem szegfűbors (μπαχάρι)
  • ½ narancs jól megmosva
  • 1 kiskanál cukor
  • 400 gramm kritharáki (hosszú szemű, rizs alakú tészta), amelymár Magyarországon is kapható)
  • 100 gramm keménysajt kis kockákra vágva + 100 gramm lereszelve
  • Só, bors

Elkészítés

A húst kb. egy órán keresztül bő lében főzzük a babérlevéllel és a szegfűborssal együtt. Amikor szükséges, leszedjük a habot.. Miután elforrt a víz a húsról, kidobjuk a babérleveleket, hozzátesszük az olívaolajat és a hagymát, majd egy kicsit megfuttatjuk rajta a húst.

Kifacsarjuk a narancs levét és félretesszük egy pohárba. A lereszelt paradicsomot és a sűrített paradicsomot hozzáadjuk a húshoz. A sűrített paradicsomot kevés vízben feloldjuk előtte és hozzáadjuk a kis rúd fahéjat, a narancslevet, a cukrot, a sót és a borsot. Miután forr, nagyon kicsire kapcsoljuk a lángot és a húst addig főzzük így, amíg teljesen meg nem puhul, figyelve arra, hogy néha hozzáadjunk némi vizet, nehogy odakapjon. (να μην μπει ο παπάς)

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra. Közben a kritharákit egy széles serpenyőben egy picit olajon megpirítjuk, hogy ne főjön szét. Ezután ráöntünk vizet, egy kis fűszert, paradicsomlevet és 5 percig főzzük. Miután a levét felitta, a hússal együtt 6 tűzálló agyagtálba adagoljuk Hozzáteszünk egy kis vizet, de csak keveset és addig sütjük, amíg a tészta teljesen meg nem fő.

Mikor kivettük a sütőből, ráreszeljük a kefalotyrit, amely egy kemény, sós sajt. Ízlés szerint díszítjük és tálaljuk.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content