Bugatsa

Ha reggeli, akkor bugatsa, főként ha Thesszalonikiben vagyunk. Ehhez tudni kell, hogy a thesszalonikiek nagyon büszkék erre a reggeli édességre, és váltig állítják, hogy sehol máshol nem készítenek hasonlót. Ez valamilyen szempontból igaz is. Athénben például csak az utóbbi időben lehet kapni, de csak kevés helyen. A legjobb a Ψυρρή (Psziri) negyedben, a Πλατεία Ηρωών (vagyis a Hősök terén) lévő kis üzletben kapható, ami persze zsúfolásig tele van.
Egy rendes bugatsadikóban (mert ugye a bugatsát itt árulják) mindig megkérdezik: hogy με κρέμα ή τυρί (vagyis, hogy krémmel vagy fetás krémmel) kérjük-e a fent említett édességet, illetve ha a vaníliakrémes változatot kérjük, kérünk-e rá fahéjat és porcukrot.
A bugatsanak semmi, de semmi köze a mi pogácsánkhoz. Ez egy rétes tésztából készült édesség (a vaníliakrémes változat), vagy sós, ha a fetás változatot kérjük.
De nézzük csak hogyan is készül ez a finomság, amelyet aztán élés késsel falatkákra vágnak és egy kávé társaságában a legkiválóbb reggeli.

Nos akkor a bugatsa recept
Hozzávalók:
2 csomag ( 8-10 lapos) Magyarországon kaphat réteslap
150 gramm olvasztott vaj
1 ½ liter friss tej
200 gramm apróra őrölt gríz
200 gramm cukor
1 kicsi só
2 vaníliáscukor
2 nagykanál tejből készült vaj
porcukor
fahéj
Elkészítése
Krém:
Feltesszük a tejet lassú tűzre melegedni, először a cukrot, később pedig a vaníliáscukrot és a sót adagoljuk hozzá. Végül hozzákeverjük a grízt is, természetesen folyamatosan keverve a habverővel, hogy ne legyenek benne csomók és ne kapjon le. Mihelyst besűrűsödik, félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük a vajat, folyamatosan keverjük, amíg a vaj el nem olvad teljesen.
Ezután az első csomag leveleit egyesével,megvajazva elhelyezzük egy tepsibe. Ráöntjük a krémet. Erre a krémes rétegre helyezzük a második csomag réteslapot. A szélén kilógó leveleket visszahajtjuk, olyan módon, hogy egy szélet képezzen.
Végül 200 fokon, 25-30 percen keresztül sütjük a sütőben, amíg szépen meg nem pirul.
Ezután kivesszük a sütőből, összevágjuk és megszórjuk porcukorral és fahéjjal.
Jó reggelt kívánunk ezzel a finomsággal!