A nyelvtanulás rejtelmei


Ahány nyelv, annyi ember – hangzik a mondás, mely végigkíséri szinte az egész életünket. Vitathatatlan, hogy annál könnyebben boldogulunk, minél több nyelvet beszélünk, ám rohanó világunkban nem mindegy, mire áldozzuk kevéske időnket.

Gyökeres változás

Nyelvtanulás1_Debby_Hudson (pixabay)

Leszámítva azokat az eseteket, amelyek során szükségszerű volt egy másik ország, nép nyelvének az elsajátítása, elmondhatjuk, hogy a nyelvtanulás előtérbe kerüléséhez is meg kellett érnie a világnak. Korábban ugyanis elképzelhetetlen volt az a szabadság, amely napjainkra jellemző: a multinacionális vállalatok térnyerése itthon, a munkaerő számára biztosított országok közötti – többé-kevésbé – szabad áramlás pedig külföldön tette nélkülözhetetlenné egy-egy másik nyelv ismeretét. Míg régen politikai érdekek határozták meg a kötelezően megtanulandó nyelvet, addig ma már bármelyik nyelv szabadon tanulható korra, nemre és nemzetiséghez való hovatartozásra tekintet nélkül.

Módszerek útvesztőjében

Amennyiben elmúltunk már 18 évesek, életünk folyamatos rohanással telik. Munka, tanulás, család, gyerek(ek), pörög a mindennapi mókuskerék. Nagyon nehéz rászánnunk magunkat arra, hogy egyáltalán hozzákezdjünk valamelyik nyelv elsajátításához, ám hozhatja az élet úgy is, hogy nincs más választásunk. Ha jobb állást, több pénzt, jobb életkörülményeket akarunk, bizony meg kell találni azt a nyelvtanulási módszert, amely a leginkább bele tud simulni az életkörülményeink közé. A helyzet pedig korántsem egyszerű, hiszen ezen a téren (is) megtévesztőbbnél megtévesztőbb módszerekkel próbálnak ügyeskedni a különféle vállalkozások. Rögtön gyanakodjunk, ha olyanok akarnak becserkészni minket, akik extrém rövid idő alatt hihetetlen eredményeket ígérnek, ugyanis vitán felül álló, hogy a nyelvtanuláshoz idő kell.

Igazi nyelvtörők

A nyelvtanulás során számos nehézséggel találkozhatunk, ezek közül az egyik legveszélyesebb a türelmetlenség. Ahogy az élet egyéb területein, úgy itt is mindent akarunk, és lehetőleg azonnal. Mindenki szeretne azonnal beszélni, rögtön mindent megérteni, ám ez lehetetlen küldetés tanulás, belefektetett energia és gyakorlás nélkül. Pontosan ezért nehéz megtalálni a legjobb módszert is, mert egyénfüggő az, hogy kinek mi válik be: az egyén szintje, időbeosztása és képességei is nagyban befolyásolják azt, hogy mennyi idő alatt és milyen szintre tud eljutni.

Mennyi az annyi?

A Közös Európai Referenciakeret szerint ahhoz, hogy egy nyelvből a felsőfok küszöbére eljussunk, nagyjából 600-800 óra “tiszta” tanulás szükséges. A Referenciakeret viszont hangsúlyozza, hogy “tiszta” tanulásról van szó, tehát ebbe nem számít bele az ismétléssel töltött idő, amely pedig kulcsfontosságú a nyelvtanulás során. Ez azt jelenti, hogy ha naponta egy órát nyelvtanulásra tudunk szánni, akkor nagyjából két év alatt juthatunk el erre a szintre. S ha most úgy éreznénk, napi tíz percünk sincs, nemhogy egy óránk, koncentráljunk a holt időkre, mint például az utazással töltött idő, mely kiváló lehetőséget nyújt kifejezések tanulására vagy célnyelvi szövegek, dalok hallgatására. Az is nagyon fontos, mennyire érdekel minket az adott nyelvhez tartozó kultúra, mert abban elmélyedve is sok többletinformációhoz juthatunk.

Nyelvvizsga vs. valódi tudás

A nyelvtanulási módszereket kutatók szerint a legideálisabb helyzet a kényszertől mentes nyelvtanulás lenne, ám mivel csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy pusztán kedvtelésből tanuljanak meg egy nyelvet, ez utópia marad. A magyar oktatási rendszer – tévesen – elhitette az emberekkel, hogy a nyelvtudás fokmérője a nyelvvizsga, így a régi, hagyományos oktatás az ennek való megfelelést tűzte ki célul. Ennek eredményeképpen pedig azt tapasztaljuk, hogy hiába lesz valakinek nyelvvizsgája, korántsem biztos, hogy azzal a való életben boldogulni tud, ugyanis a nyelvvizsgához szükséges anyagok sokszor magolásra és keretekben történő gondolkodásra kényszerítenek, háttérbe szorítva a logikát. Ezt a hibát felismerve az utóbbi években több új nyelvvizsgatípus jelent meg, ezek egy része próbál oldani a régi rendszeren, s a feladattípusok megváltoztatásával a gyakorlati tudást tesztelni. Az sem mindegy, hogy milyen nyelvvizsgát választunk: amennyiben a külföldi munkavállalás a cél, olyan nyelvvizsgán kell megmérettetnünk magunkat, amelyet az általunk vágyott országban is elfogadnak.

Nem érdemes hazudni

Aki járt már a munkaerőpiac útvesztőiben, pontosan tudja, hogy nyelvtudásról önéletrajzban hazudni az egyik legnagyobb öngól, amit magunknak rúghatunk. Hiába tituláljuk magunkat ugyanis nyelvzseninek egy nyelvből, az interjú során könnyedén szembe kerülhetünk egy, az adott nyelvet tényleg jól beszélő személlyel, s a nyelvtudás terén mutatkozó hiányosságaink egyéb, valóban meglévő kvalitásaink valódiságát is megkérdőjelezik. Valljunk be annyit, amennyit biztosan tudunk, és mindig törekedjünk arra, hogy egyre jobbak legyünk.

Lépésről lépésre

Nyelvtanulás2_Debby_Hudson (pixabay)

Első lépés: válasszunk nyelvet! Amennyiben készen kaptuk a feladatot, a probléma meg is oldódott, azonban előfordulhat olyan eset is, hogy lehetőségünk van nyelvet választani.  Ilyen esetben sokat tud segíteni, ha megfigyeljük a nyelveket, barátkozunk a kultúrákkal, megvárjuk, amíg “a nyelv választ ki minket”. Ennek elősegítésére hallgassunk idegen nyelvű dalokat, nézzünk célnyelvű videókat. Nem az a fontos, hogy megértsük, csak próbáljunk egy kicsit azonosulni a nyelvvel, tetszik-e a hangzása, milyen érzéseink vannak vele kapcsolatban.

Második lépés: kerüljünk tisztába önmagunkkal!
Miután a nyelvet kiválasztottuk, idézzük fel magunkban az eddig összegyűjtött tanulási tapasztalatainkat, hiszen ez a kulcsa annak, hogy a számunkra legmegfelelőbb nyelvtanulási módszert találjuk meg.

Harmadik lépés: találjuk meg a számunkra legjobb módszert!
Miután felmértük az egyéni igényeinket, elkezdődhet a keresgélés egy olyan módszer után, mely számunkra minden tekintetben megfelel. Ma már számtalan hely és tematika létezik, a nehézséget az jelenti, ha nem megfelelő ember találkozik a nem megfelelő irányvonallal. Ha úgy tartja kedvünk, próbáljunk ki több módszert is, nem kell egy mellett lehorgonyoznunk! Próbáljuk beletenni a lehető legtöbb energiát, ne hagyjuk, hogy elvegyék a kedvünket a kezdeti és az időközben felmerült nehézségek. Három fő irány van, amelyet követhetünk: tanulhatunk nyelviskolában, magántanártól és otthon, egyénileg is. Ha nyelviskolát választunk, vegyük figyelembe, hogy habár olcsóbb megoldásról van szó, és több lehetőségünk van a gyakorlásra, nem mindig tudunk majd olyan tempóban haladni, ami számunkra a legjobban megfelel. Ha magántanár mellett tesszük le a voksunkat, egyéni tempóban haladhatunk, kevesebb kötöttség mellett, ám többet kell érte fizetnünk, mint egy nyelviskolai óráért. Tartsuk észben, hogy manapság magántanárt már az internetről is választhatunk, így skype vagy más program segítségével akár anyanyelvi tanárunk is lehet. Tanulhatunk otthon, autodidakta módon is, ám ekkor legyünk körültekintőek, hiszen így sokkal kevesebb visszaigazolást kapunk, nagyobb eséllyel tanulunk meg valamit hibásan.

Hasznos tippek nyelvtanuláshoz

  • BÁRMILYEN MÓDSZERT IS VÁLASZTUNK, EGY DOLOG ELENGEDHETETLENÜL FONTOS: SOHA NE MAGOLJUNK! A SZAVAKAT EGYÉBKÉNT SINCS ÉRTELME MAGUKBAN TANULNUNK, HISZEN ÍGY JÓ ESÉLLYEL NEM, VAGY CSAK NAGYON NEHEZEN TUDJUK ELŐBÁNYÁSZNI A FEJÜNKBŐL. MINDIG SZÖVEGKÖRNYEZETBEN, EGY-EGY MONDATHOZ, KIFEJEZÉSHEZ PRÓBÁLJUK ILLESZTENI A SZÓT, ÍGY TÖBB LEGYET ÜTHETÜNK EGY CSAPÁSRA, S EMLÉKEZNÜNK IS KÖNNYEBB LESZ RÁ.

  • HASZNOS MÓDJA A TANULÁSNAK, HA A TANULANDÓ SZÓHOZ RÖGTÖN KÉPET IS TÁRSÍTUNK, VAGY A SZÓ HANGALAKJÁT KÖTJÜK ÖSSZE VALAMILYEN JELENTÉSTARTALOMMAL.

  • ISMÉTELJÜNK, AMENNYIT CSAK TUDUNK, EHHEZ A NETEN MÁR SZÁMOS REMEK PROGRAM ÁLL RENDELKEZÉSRE, AMELYEK KÜLÖN MEGJEGYZIK, MELY SZAVAK, KIFEJEZÉSEK MENNEK NEHEZEBBEN, S AZT GYAKRABBAN FUTTATJÁK.

  • HA MÁR AZ OKOSTELEFONUNK FOLYTON A KEZÜNKBEN VAN, HASZNÁLJUK NYELVTANULÁSRA.
    AZ OLYAN PROGRAMOK, MINT A DUOLINGO, A MONDLY VAGY AZ 50 LANGUAGES JÁTÉKOS, SZÓRAKOZTATÓ FORMÁBAN TANÍTANAK, DE SZÓTÁRAKAT IS TELEPÍTHETÜNK A KÖNNYEBB BOLDOGULÁS ÉRDEKÉBEN.

  • HAGYJUK EL A SZINKRONOS FILMEKET, ÉS NÉZZÜK ŐKET INKÁBB FELIRATTAL, KÖZBEN SOKAT TANULHATUNK!

  • KERESSÜNK OLYAN KÖNYVEKET, AMELYEK MEGHATÁROZOTT SZÓKINCCSEL ÍRÓDTAK, ÍGY NEM SOKKAL A NYELVTANULÁS ELKEZDÉSE UTÁN IS SIKERÉLMÉNYÜNK LESZ EGY-EGY CÉLNYELVI KÖNYV OLVASÁSA KÖZBEN!

  • KERESSÜNK AZ INTERNETEN OLYAN CSOPORTOKAT, AHOL EGY NYELVET JÓL BESZÉLŐ MENTOR KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL FOLYAMATOSAN GYAKOROLHATJUK A VÁLASZTOTT NYELVET.
Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content