Mise a hajón – útban Athos felé


Mivel nőknek nem lehet belépni a Chalkidiki félsziget harmadik lábán található kolostorköztársaságba, a Mount Athos területére, férfiaknak pedig csak vízummal -ezt is Thesszalonikibe utazva lehet megszerezni – , így ez az út abból állt, hogy hajóval közelítettük meg a harmadik félszigetet, és pár fontos dolgot elmondtunk a turistáknak minden egyes kolostorról.

Athos (pixabay)

A kolosorköztársaságnak külön bírósága is van, a legtöbben vegetáriánusok, áramot elméletileg nem használnak. Körben annyira tiszta a tenger, hogy egész jól lelátni. Ahol nagyon mély, ott különös színe van, leginkább a mélykék bársonyhoz hasonlít. A természet a félszigeten majdnem teljesen érintetlen, már így beszélik azok, akik jártak itt.

A kolostorköztársaság kikötője Dafni, itt köt ki minden hajó, aki utasokat szállít ide. Mindjárt az első út alkalmával közelitettünk Dafni felé, furi volt, nem értettük: most akkor kikötünk itt ennyi nővel a fedélzeten? Akkor mégis megkockáztatják a szerzetes urak a dolgot? De nem. Végül idős szerzetes apókát tett fel a mi turistahajónkra a Dafni kikötőjéből érkező bárka. Különösen nézett ki, szokásos fekete csuha, fehér haj, a bőre viszont olyan különösen tiszta volt, a tekintete pedig szinte sugárzott.

Egy kis szedett-vedett tarisznya volt nála. Amolyan koldustarisznya. Ebből azután különös misetárgyak kerültek elő, ki tudja hányadik századból valóak. Kitette őket a fedélzeten a fedetlen részre. Soha nem vettem részt hajón misén. Alattunk a mélykék Égei -tenger, itt a közelben tört szét annak idején Xerxész flottája, közben mindenhol fel-felbukkannak a delfinek. Mi meg misézünk.

Erre már az unott angol turisták is kíváncsiak lettek, de szerencsére valahogy senkinek nem jutott eszébe elővenni a fényképezőgépét. Megállt a hajó motorja is, és mi a nagy feneketlen kékségen a tengeren jellemző különös csendben hallgattuk és néztük ahogyan ez a szerzetes levezeti a szertartást. A végén elővette a bazsalikomágacskáját és megáldotta a hajó első útját ebben a szezonban. Nem vagyok vallásos, a jelenet mégis lenyúgözött.
A mise végén a szerzetes összepakolta tarisznyájába a kis kegytárgyait, elköszönt, visszaszállt a csónakba és visszament Dafni-ba.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content