A magyar-görög kapcsolatok fejlesztéséről tárgyaltak a Külügyminisztériumban


2023. július 26-án Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára fogadta Koranisz Laokratisz görög nemzetiségi szószólót és Agárdi Bendegúz Szpíroszt, a Görög Intézet intézményvezetőjét.

A Külügyminisztériumban tartott megbeszélés során szóba kerültek a Magyarország és Görögország között jelenleg akadozva működő kapcsolatok. A szószóló kérte államtitkár urat, hogy ezeket a kapcsolatokat fejlesszék és emeljék a jövőben magasabb szintre.

Agárdi Bendegúz Szpírosz, a Görög Intézet intézményvezetője tájékoztatta államtitkár urat a Görögországban élő magyar ajkú görög állampolgárok elmúlt években elindított honosítási eljárásáról, valamint felajánlotta a Görög Intézet részvételét a Görögországban és Cipruson élő magyar diaszpóra lélekszámának feltárásában.

A találkozó során szóba került a magyarországi görög nemzetiség tanárképzésének problémája is. A görög nemzetiségi szószóló és az intézményvezető felvetették, hogy a két ország között jelenleg hatályban lévő oktatási, kulturális és tudományos megállapodást érdemes lenne újratárgyalni, s olyan pontokkal kiegészíteni, amely alapján a többi nemzetiséghez hasonlóan a Magyarországon élő görögök számára is lehetővé válna a nemzetiségi pedagógusképzés. Mint ismert, 2006 után az ELTE BTK görög szakán már nincs újgörög szakos pedagógusképzés, pedig szükség lenne a felnövekvő generációk identitásának megőrzése érdekében a pedagógus-utánpótlásra.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content