Ismét Görög Filmklub!


Sokan emlékeznek a fájdalmasan gyönyörű Ezüst Medve-díjas REMBETIKO című filmre. A Görög filmklubban április 8-án vetítjük eredeti (görög) nyelven, angol felirattal. A rembetiko dalok tele vannak keserűséggel, fájdalommal, szenvedéllyel és csalódással. Fénykorát az 1930–1950-es évekre tehetjük. A rembetiko Kis-Ázsiából ered, ahol a kávézók, a börtönök és az ópiumbarlangok zenéje volt. Különösen Szmirna zenészei voltak ismertek. A rembetikot kezdetben a csak a Pireuszban élő rembetesz és az1922-es szmirnai és kisázsiai menekültek játszották. Később Görögország egyik legnépszerűbb zenei formájává vált a 20.században.

Az 1983-ban készült film a műfaj megszületését, virágzását és halálát az ismert rembetiko énekesnő, Marika Ninu tragikus életén keresztül mutatja be. A filmet Kosztasz Ferisz rendezte, és 1984-ben Berlinben az Ezüst Medve- díj a legjobb rendezőnek kitüntetést kapta. A vetítés után Dudás Viktor filmszakértő beszélget a nézőkkel. A film megtekintése ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

Találkozunk a Premier Kultcaféban április 8-án pénteken 18 órakor (Üllői út 2-4. a Kálvin térnél). Regisztrálni az alábbi címen lehet: gorogfilm@gmail.com

Az est végén koccintással köszön el Görög Athéna, a Görög Intézet eddigi igazgatója, és adja át a “képzeletbeli” stafétabotot az új igazgatónak, Agárdi Szpírosz Bendegúznak.


A Rembetiko film előzetese
Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content