A világ első női szülésze görög volt


Hallottatok már Agnodikéről, a világ első női szülész nőgyógyászáról? Kr.e. a 3 században élt, amikor még nők és rabszolgák nem gyakorolhatták az orvosi hivatást, ezt törvény tiltotta az ókori Athén városában. Csak férfi szülészek voltak és nagyon nagy volt a gyermekhalandóság. Szülő nők sokszor a kor szégyenérzete miatt nem mertek, nem akartak férfi orvost hivatni, nem engedték, hogy férfi vizsgálja meg őket. Agnodiké ezt látva mindenképpen orvos, mégpedig szülész nőgyógyász szeretett volna lenni. Férfiruhába öltözve elindult Alexandriába, ahol a kor legjobb orvosaitól tanulta a hivatást. Athénbe visszaérkezve férfinak öltözve dolgozott és segített világra sok-sok gyermeket. A kliensei tudták, hogy nő, vékony ujjaival ügyesen és tapintatosan vizsgált és segített világra több száz újszülöttet.

A híre hamar elterjedt, szinte csak őt hívták a szülésekhez. Nem nézte ezt jó szemmel a többi férfi orvos, ezért beperelték Agnodikét, azzal gyanúsították, hogy férfiként viszonya van a klienseivel és az újszülöttek az ő gyermekei. A bíróság előtt meztelenre kellett vetkőznie, hogy felfedje női mivoltát. Nagyhatalmú, tehetős hölgyek, Athén nagyasszonyai vallottak mellette és kérték a felmentését és azt, hogy változtassák meg a törvényt.

 Agnodikét a bíróság felmentette és szabadon dolgozhatott orvosként. Innentől fogva lehettek nők szülész-nőgyógyászok, a korábbi vádlott pedig felvette az Agnodiké nevet. Az eredeti neve nem maradt fent. Mi már csak ezt a nevet ismerjük, hogy Agnodiké, ami azt jelenti “a bíróságon ártatlan”.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content