Nehéz volt hitelesen eljátszani ezt a rosszfiút…


Megosztod, és uralkodsz… és utánad a vízözön?! – beszélgetés Yorgos Goletsas fiatal amatőr színésszel, aki saját magával is megküzdve, egy olyan srác bőrébe bújt egy film erejéig, akit velejéig romlottnak tart, és aki olyan messze áll az ő mindennapi életétől.

A netfüggő Z generációnak valószínűleg már nem ismeretlen ez a mozaikszó, a FOMO, (a Fear of Missing Out rövidítése) hiszen kezükben a telefonnal nap, mint nap benne élnek. Abban a folyamatos félelemben, hogyha valamiért éppen nincsenek online, akkor le és kimaradnak valamiből. Erről szól Hartung Attila generációs filmje is, a FOMO.

Yorgos életébe két évvel ezelőtt lépett be Gergő, a Z generáció kultmozijának, a FOMO – Megosztod, és uralkodszcímű filmjének főszereplője. A helyes pesti srácnak pedig át kellett ugrania a saját árnyékát ahhoz, hogy Gergő legyen belőle.

Yorgos Goletsas: „Pont most néztem végig a fotóimat a telefonomon, tessék, itt van… ez az egész történet 2018 februárjában kezdődött. Már barátkoztunk a kamerával, hogy hogyan viselkedjünk előtte, ez amolyan egymáshoz szoktatás volt, meg voltak drámaóráink is a rendezővel, Hartung Attilával. És jöttek az összeolvasások, a beszédórák, mert az azért más, ahogyan az életben beszélünk. Az nagy könnyebbség volt minden amatőr szereplőnek, hogy a szövegben nem kellett magunkat szó szerint tartani ahhoz, ami le volt írva. Viszont minden pontosan rá volt szabva az egyes karakterekre, jó, azért volt benne improvizáció is, de azt is a karakterből kellett megoldani, hogy ne Yorgos beszéljen belőlem.”

 Ha nem vagy online, nem is létezel? A gimnazista Gergőt és barátait, azaz a Falka tagjait három dolog motiválja: a szex, a buli és hogy az ezekről készült videókat minél többen megnézzék a netes csatornájukon. A challenge-videóik idővel egyre durvábbá válnak, amikor pedig egy házibuliban Lilla a fiúbanda prédájává válik, egyetlen éjszaka alatt a feje tetejére áll a budapesti fiatalok biztosnak tűnő világa – olvasható a film rövid leírásában. A csúcsragadozó ebben a történetben a Yorgos által megformált Gergő lett, aki átlép minden határt és nem tud leállni.

 Yorgos Goletsas: „Vacakul éreztem magamat a bőrében. Nehéz volt vele „megbarátkoznom”, hogy  el tudjam hitelesen játszani Gergőt, mert alapvetően rosszul vagyok az ilyen emberektől, és inkább megpróbálok nem tudomást venni róluk, sőt, kizárni őket a világomból. A korom szempontjából még közel vagyok ehhez a generációhoz, de tényleg semmi közöm hozzájuk.”

Yorgos viszonya a közösségi médiához ambivalens. Egyrészt egyáltalán nem lengi be a mindennapjait az a félelemérzés, hogy éppen lemarad valamiről ebben a majdnem valóságosnak tűnő online térben, viszont a Deep Glaze miatt kénytelen valamennyit foglalkozni vele, hiszen a zenekar imidzsét építeni kell ott is.

Yorgos Goletsas:Valahogy ez nem megy nekem, nem tudom komolyan venni, tolni magamat előre és nem érzem az értékét sem, pedig a zene miatt jó lenne.”

A filmesek már majdnem másfél éve keresték a megfelelő srácot Gergő szerepére, amikor egyszer csak megoldást hozott a jó időben, jó helyen fordulat. Ugyanis a castingot segítő egyik lány éppen abban a kávézóban dolgozott, ahol Yorgos is. És rá is beszélte, hogy menjen el, ugyan nem mondhat semmit a filmről, de jó fej a stáb.

Yorgos Goletsas: „Fogalmam sem volt, hogy mire megyek oda, mi fog velem történni, de gondoltam, kipróbálom magamat. Mondtak egy szituációt, majd kiküldtek az ajtón, hogy találjam ki, mit fogok mondani, ha visszamegyek. Teljesen leblokkoltam, egy szó sem jutott az eszembe, és még mindig nem tudtam, hogy miről szól majd a film, és hogy milyen szerepet szánnak nekem benne. Aztán visszahívtak még egy castingra, akkor megpróbáltam színészkedni, hát az aztán tényleg borzalmas volt.”

A rendező mégis meglátta Yorgosban Gergőt, és elmesélte neki a film sztoriját, és azt is, hogy belőle egy durván rosszfiú lesz.

Yorgos Goletsas: „Kicsit sokkot kaptam, amikor Attila (Hartung Attila rendező) megkérdezte, hogy vállalnék-e szexjelenetet? De ez még mindig nem az volt, ami igazán kiakasztja az embert. Mert kiderült, hogy ez nem egy „egyszerű” szerelmi jelenet, hanem ebből erőszak lesz. És miután ezt elmondta, hagyott nekem időt arra, hogy végig gondoljam. A film bemutatója után egyébként furcsa volt szembesülnöm azzal,  hogy voltak, akik nem tudtak különbséget tenni a filmbeli karakter, Gergő és közöttem. Volt, hogy odajöttek hozzám, hogy mégis mit gondoltam én, hogy elvállaltam ezt a szerepet. Szóval a film elérte a hatását szerintem.”

A következő érzelmi megmérettetés az volt, amikor Yorgos nagypapája, nagymamája és édesanyja is megnézte a FOMO-t.

Yorgos Goletsas: „ A vetítés után a mamám csak annyit mondott, hogy akkor most ő hazasétál, és majd holnap beszélünk. Meg hogy jó film volt, de nagyon rosszul esett nézni.”

De térjünk vissza a kezdetekhez, a Deep Glaze zenekarhoz, ahol Yorgosé mellett még egy görög név is felbukkan, a gitáros Dimitris Topuzidis-é. A zenekar egyébként mostanság – merthogy ők is vigyáznak egymásra, és magukra – home office-ban készül a második nagylemezére.

Yorgos Goletsas: „ Dimitris-el együtt jártunk görög gitártanárhoz, ott  barátkoztunk össze, aztán bekerültünk egy görög zenekarba,  és ahogyan az lenni szokott, játszottunk a görög ünnepségeken. Aztán megbeszéltük, hogy csináljunk együtt valami mást is. És ez lett az alternatív és klasszikus rock and roll elemeket vegyítő Deep Glaze. A görögség egyébként az apukám oldaláról jött. Mindig odafigyeltek arra, hogy tudjak görögül, jártam görög óvodába is. Mára sajnos sokat felejtettem, de azért értem, amit körülöttem beszélnek. Egy évet éltünk együtt a családdal Görögországban, akkor ott jártam suliba. A mai napig van olyan, hogy összejön a nagycsalád, az unokatestvérekkel együtt ülünk egy hosszú asztalnál, persze mindenki egyszerre akar valamit, és jóval felfokozottabb a hangulat, mint egy egyszerű vasárnapi ebédnél. Ugrándozunk ide – oda, megy a poénkodás, egy kicsit olyan, mint egy cirkuszi kép. A nagyapám görögül beszél hozzám, én megpróbálok neki görögül válaszolni, és persze tele van az asztal jobbnál jobb görög ételekkel.  Én például a sütőben sült fetáért és a gemistáért teljesen odavagyok. Szóval ilyen most az én görögségem, de szerintem eljön majd egy olyan korszaka az életemnek, amikor teljesen beleásom magamat ebbe a világba.”

Yorgos Goletsas a Deep Glaze zenekar jól ismert gitáros – énekese, mint kiderült, nemcsak a zenében szeret kísérletezni. Három évvel ezelőtt egy kicsit a véletlenen is múlott, hogy megtalálta Yorgost egy casting stáb, akik amatőr szereplőket válogattak a FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmhez, amiből már csak fiú főszereplő hiányzott. 2020 tavaszára pedig Yorgos Goletsas ott találta magát az 5. Magyar Filmdíj legjobb férfi főszereplő jelöltjei között.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content