Népszokások Görögországban – 3. rész


Πρωτομαγιά (Május elseje), a természet és a termékenység ünnepe. Észre sem vettük és beköszöntött a május. Az első olyan hónap az évben, amikor már igazán meleg van, minden megtelik színekkel és illatos virágokkal. Akinek lehetősége van május elsején járni egyet a határba, jusson eszébe, hogy május elsején a görögök kitesznek az ajtajukra, vagy valamilyen jól látható helyre egy virágokból font koszorút. Ezek a virágok bármilyenek lehetnek: virágárustól vett tulipánok, de mezeiek, akár pipacsok is.Ezzel üdvözlik a tavaszt és innentől végérvényesen elkezdődik a készülődés a nyárra. No de honnan is ered ez a nagyon szép, különös szokás, mintha egy kicsit Perszephonéra is emlékeztetne bennünket….vagy ez csak véletlen?

Ez a szokás azon kevesek egyike, amely közvetlenül az ókori Athénig nyúlik vissza.( Az attikai naptár szerint, ami a Hold járásán alapult , minden hónap 15-től a következő hónap 15-ig tartott. Az év első hónapja július közepétől augusztus közepéig tartott.). A 11. hónapot, ami épp május hónapjára esett, Thargilion (Θαργηλίων) -nak nevezték. Maga az ünnep és a hónap neve is a thargilos (θάργιλος) szóból jön, ami egy kis mennyiségű búzát vagy egyéb gabonát jelentett, az első termésből (απαρχές). Az ókorban, kicsit későbbre, kb. május 6-ra esett ennek a kétnapos ünnepnek a kezdete, amikor is az ikeristenek, Apollón és Artemisz születése napját köszöntötték, illetve hálát adtak Litónak is (Λητό), aki világra hozta a Földet életben tartó gyermekeit.Tulajdonképpen a természet és a termékenység ünnepe volt ez, amely később, talán a középkor tájékán , május elsejére tevődött át.

Az ünnep első napján szertartásos módon, körbevittek két elítéltet ( φαρμακοί- nak vagy καθάρματα) az ókori Athénben, akik “összegyűjtötték”, “megtisztították” a várost a régi bűnöktől (μίασμα), nehogy magukra vonják a városlakók az istenek haragját. Ezután eltávolították a két elítéltet a városból, általában a tengerbe vetve őket vagy egyszerűen kiüldözték őket a városból. Talán innen ered a mi tavaszi nagytakarításunk is?

Πέτρος Χριστούλιας karikatúrája, www.christoulias.com
Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content