Pszárószupá és kákáviá – a görögök halászleve


Ahogy a magyar halászlének elsősorban a ponty, de mindenképp valamilyen jóféle édesvízi hal, úgy természetesen a görög halleves alapanyaga minden esetben a tengeri hal kell, hogy legyen. Bár ez az étel is annyi változatban létezik Görögországban, ahány vidék, mégis van egy egyezményes görögös stílusú leves, amiben nem csalódhatunk. Mivel a göröghont ölelő tengerekben hal bőven van, ezért ott akár heti rendszerességgel is fogyasztják, nem számít ünnepi ételnek, bár az igaz, hogy inkább az év hűvösebb időszakában fogyasztják.

A leveseknek két alapváltozata létezik, az egyik a pszárószupá, amelybe fehér húsú hal, tojás, olivaolaj, rizs és az elmaradhatatlan, szinte fűszerként is használt friss citromlé kerül. Ennek a levesnek egy még pikánsabb, csípősebb változata a többféle halból készült, rengeteg zöldséggel, cukkínivel és paradicsommal gazdagított, egészen sűrű állagú kákáviá avgolemono, amely eredetileg egy főzőedény neve.

Recept:

Apróra vágott hagymát és fokhagymát hevítünk, majd felöntjük és a  megpucolt zöldségeket, sárgarépá, zellert, krumplit is feltesszük főzni. Ha megpuhultak, kiszedjük őket és ugyanebbe a lébe belefőzzük a halat is. Amikor ez is kész, jöhet a harmadik lépés: rizst főzünk a levesbe, addig, amíg jól kiadja a keményítőt és besűríti az ételt.

Ezután jön a leves lelke és igazi titka: a savanyítás!

Két egész tojást habosra verünk, de vigyázat, csak villával, vagy kézi habverővel! Ehhez nagyon lassan kell hozzáadnunk két citrom levét. Újabb titok következik: a hőkiegyenlítéshez hasonlóan, de még óvatosabban, szinte kanalanként adjuk hozzá a jó meleg, de nem forrásban lévő levest addig, amíg a savanyító habarás felmelegszik, majd hozzáöntjük az leveshez. Vigyázzunk, nehogy megkeményedjen a tojás, mert a célunk nem rántotta készítése, hanem egy habos és illatos ínycsiklandó halleves! Több receptben tejszínnel is dúsítják, vagy tovább sűrítik a levest.

Görögországban sokan úgy tartják, hogy a savanyítás műveletéhez igazi gyakorlat kell, mert tudnunk kell, hogy viselkednek az alapanyagok. Mégis, ha nem is sikerül elsőre, érdemes újra próbálkozni és ráérezni, mert ettől lesz igazán varázslatos és utánozhatatlan a görög halleves.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content