Lazarákia – Λαζαράκια
Hozzávalók:
3 – 3 1/2 bögre liszt
1 bögre cukor
1/2 bögre olívaolaj
1/4 kiskanál só
1/2 bögre víz, amelyben egy rúd fahéjat forraltunk
1 tasak szárított élesztő
mazsola (2 evőkanállal)
dió (2 evőkanál)
1 evőkanál konyak
fahéj
szegfűszeg egész és őrölt
Elkészítés:
A langyosra kihűlt vízben, amelyben a fahéjat főztük, felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba beleöntjük a 3 bögre lisztet, később ha szükséges még egy felet, hogy ne ragadjon. Készítünk egy kis mélyedést a lisztben és beleöntjük a cukrot, az olívaolajat és a felfuttatott élesztőt. Beleszórunk egy negyed kiskanál fahéjat és szegfűszeget. Összegyúrjuk ezeket az összetevőket alaposan.
Mindeközben összevágjuk picire a mazsolát és megőröljük a diót, a tésztához adjuk hozzá, ahogyan a konyakot is. Ezután a tésztát 1 1/2 – 2 órára kelni hagyjuk meleg helyen, hogy kétszeresére keljen.
A tésztából ezek után hosszúkás formákat formálunk kezünkkel, hozzá két kezet is, úgy alakítjuk ki őket, hogy kis emberekékhez hasonlítsanak. Ezeket a kis “emberkéket” egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük elég nagy távolságra egymástól. Egy-egy szem szegfűszeget teszünk a szem helyére. Ezután 50 fokos sütőben pihentetjük 1 óráig letakarva a tepsiben,és ezután 170 fokon megsütjük őket, amíg meg nem pirulnak.