Feta vs. krémfehérsajt


Hozzászokhattunk már, hogy az igazán jó termékeknek előbb-utóbb az olcsóbb, gyengébb minőségű változatai is megjelennek a piacon, a könnyebb eladhatóság kedvéért az eredeti termék köntösébe bújtatva magukat. A görög feta sajt is így talált „hasonmásra”.

Feta_PDPhoto (pixabay)

A krémfehérsajt hosszú ideig tetszelgett feta név alatt, megtévesztve azokat, akik még sosem tapasztalták meg a feta eredeti, semmi mással össze nem téveszthető ízét. A görögök hosszú ideig küzdöttek a jelenség ellen, míg törekvéseiket siker koronázta, és a görög feta sajt 2005-ben eredetvédelmet kapott.

Noha a jog már a görög fetát védi, mégsem mindig egyértelmű a termékek megkülönböztetése a kevésbé gyakorlottak számára, így lássuk a különbségeket!

  • A krémfehérsajt állaga – mint ahogy a neve is mutatja – sokkal krémesebb, kenhetőbb, egységesebb, míg a feta állaga ruganyosabb, inkább morzsolható, mint kenhető.
  • A feta külső felszínén apróbb lyukakat figyelhetünk meg, míg a krémfehérsajt valójában egy lyukak nélküli tömb.
  • A feta sajt juhtejből vagy juhtej és kecsketej meghatározott arányú keverékéből készül, míg a krémfehérsajt alapanyaga általában tehéntej.
  • A feta íze karakteresebb, míg a krémfehérsajt lágyabb, kevésbé erős ízű.
  • Mivel az eredetvédelem miatt csak azt a sajtot lehet fetának nevezni, ami Görögországban készül, így a csomagolás ellenőrzése is sokat segíthet (feltéve, ha az azon található információk valósak). Ne tévesszen meg bennünket a görög zászló vagy a Santorini látkép, olvassuk el a gyártási információkat is.
Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content