Vaszilopita — Január 1.


A vaszilopita vágás az egyik legrégebbi görög szokás, Agios (Szent) Vasilis jócselekedeteire emlékezve. Szinte minden görög háznál szokás a mai napig. A pitát  január 1-jén vágják fel hivatalosan minden háznál, de akad ahol szilveszter éjszakáján, az viszont tény, hogy a munkahelyeken, egyesületeknél kényszerűen későbbre tolódik a “κοπή της πίτα”. Viccesen azt is szokták mondani, néhol még Húsvétkor is vaszilopitát vágnak.

Vaszilopita / forrás: Pinterest

A pita felvágása egyfajta szertartás, amely adott szabályok szerint történik.

Mindig az vágja fel a vaszilopitát, aki a ház ura. Mivel régebben  csak a férfiak keresték a pénzt, ők vágták fel a pitát, vagy az apa, vagy a nagypapa.

Tehát, aki felvágja a pitát , egy képzeletbeli keresztet vet rá háromszor a Szentháromság nevében, és azután kezdi megkarcolni a pita felső részén a vonalakat, megjelölvén, melyik szelet kié. Nem vágja be teljesen.

Az első szelet Jézusé, a második szelet Panagiaé, vagyis Szűz Máriáé, a harmadik Agios Vasiliosé, a negyedik a házé , és utána következnek sorban a család  tagjai, életkori sorrendben, a legnagyobbtól a legkisebbig. Olyan családtagnak is osztanak ily módon szeletet, aki nincsen éppen jelen, de a családhoz tartozik. Vidéken szokásban volt az állatoknak is osztani egy szeletet, hiszen tudták, hogy a család fennmaradása tőlük is függ.A gazdagabbak  nem feledkeztek el a szegényekről, egy-egy szeletet nekik is vágtak, megemlékezve ezzel Agios (Szent) Vasilis jócselekedeteire.

A régi időktől kezdve a legjobb alapanyagokból készítették a vasilopitát (liszt, olaj, cukor, illatos fűszerek, koukounári – fenyőmag, machlépi és masticha, ezek a legfontosabb fűszerek, amelyek nem hiányozhatnak a vasilopitából- ezekről majd még írok külön-külön), ezeket összegyúrták és megkelesztették. A tetejére egy kereszt is került, de biztosan ráírták az új év számát. Lehetett körben más díszítés is, gyakori  például ,hogy mandulaszeletekből teszik ki az évszámot.

Belül, egy érme rejtőzik, amelyet sütés előtt a ház asszonya csomagol be egy kis alufóliába, és így süti bele a pitába. Ez régen lehetett egy arany vagy ezüst tallér. Akinek a szeletébe a kis érem kerül , az lesz a szerencsés abban az évben. A tényleges felvágás azután történik, amikor már bekarcoltuk a szeleteket, és tudjuk kinek, melyik szelet jut. Sokszor vágás közben a késsel “találjuk meg” az érmét, így mindkét szelet tulajdonosa szerencsés lesz.

(a videó indításához kattintson a képre vagy a lejátszás gombra)

Agiosz Vasilios

Görögországban január 1-én szokás odaadni az ajándékokat. Ag. Vasilios i.sz. 329-ben, Kesária-ban született, a mai Törökországban található Kappadókia területén. Nagyon gazdag családból származott és mielőtt tanár lett, minden tudományt elsajátított, amit csak abban a korban lehetett. Agios Vasilis-től ered az orthodoxok ajándékozása. Nagyon sok kórházat, árvaházat alapított, rengeteget adományozott a szegényeknek. Később a szerzetesi életformát választotta, de tovább folytatta a tanítást és a szegények támogatását. Βασίλειος jelentése: εκ του βάσεις = θεμέλιο + λαός = ο βασιλικός, ο φερόμενος ως βασιλεύς, ο θεμελιωτής της ευτυχίας του λαού – a nép boldogságának megalapozója Tehát a görög ajándékozó nem a Mikulás, hanem Ag.Vasilios – ezért is vágunk Újévkor vasilopitát, az ő tiszteletére, jelképül annak, ahogy ő is elosztotta a szegények között az ételt.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content