Corelli kapitány a Görög Filmklubban


Nagyon szívélyesen fogadtak bennünket Debrecenben, a Görög Filmklub estjén,ahol a Corelli kapitány mandolinja című filmet mutattuk be, a DEMKI Borsos-villa Közösségi Házban. Külön aktualitását adta a filmnek, hogy néhány nappal a görög nemzeti ünnepet követte a vetítés,a film témája ugyanis szorosan kapcsolódik a görög történelem eme sötét korszakához. 

 1940. október 28-án, a hajnali órákban Grazi, Olaszország athéni nagykövete ultimátumot adott át a görög miniszterelnöknek, amelyben Mussolini azt követelte, hogy Görögország engedje be az albán határon várakozó 135 ezres olasz hadsereget, hogy elfoglalhassák az afrikai hadszíntér szempontjából fontos stratégiai pontokat. Ioannis Metaxas diktátor-miniszterelnök visszautasította az ultimátumot. NEM-et mondott az agresszióra. A NEM (OHI) szó azóta a görög ellenállás egyik jelszava, október 28-a pedig azóta a görögség nemzeti ünnepe. A  film főszereplői Penelope Cruz, Nicolas Cage és Christian Bale,rendezője John Madden. A történet a 2.világháborúban játszódik Görögország egyik legszebb szigetén, Kefalonián. Egy apró szerepben feltűnik a filmben Irene Papasz, a görög film ikonja. Az alkotás készítői az elnyomás ellen harcoló, elhunyt görög ellenállók, valamint a több ezer olasz katona emlékének ajánlották, akiket a német katonák kivégeztek 1943-ban. 

A vetítés előtt Agárdi Szpírosz Bendegúz köszöntötte a  résztvevőket, ezt követően Görög Athéna, a filmklub vezetője adott egy rövid történelmi áttekintést,majd Dudás Viktor filmszakértő mutatta be az alkotást, amelyben a filmdráma játszódik. A vetítés után pedig – szokás szerint – beszélgettek a nézőkkel a filmről és a minden görög családot érintő háborús korszakról.

 Az évek óta működő Görög Filmklubban első ízben történt meg, hogy minden filmnéző ottmaradt a beszélgetésre,amely nem volt mentes visszaemlékezésektől,érzelmektől.

A filmklubot a Görög Intézet és a DMJV Görög Nemzetiségi Önkormányzat közösen szervezte.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content