Megemlékezés és koszorúzás a Manno fivérek síremlékénél


Június 23-án, az Olimpia Napján ismét koszorúztunk Manno Miltiades görög származású magyar olimpikon sportoló síremlékénél. A 2022. évi felújítást követően immár fivére, a szintén sportoló Manno Leonidas előtt is tisztelgünk ilyenkor. 

Joó Alfréd, a Magyar Futballmúlt Kegyeleti Társaság elnökének köszöntőjét követően a két testvér pályafutását ezúttal dr. Szakály Sándor történész, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese méltatta, érdekes gondolatokat fogalmazván meg a sport, a kultúra, a művészet és a hazafiság kapcsolatáról. 

Agárdi Bendegúz Szpírosz, a Görög Intézet igazgatója hangsúlyozta, hogy Manno Miltiades ennyi év után is összeköti a magyarokat és a görögöket, hiszen szülővárosában, Pancsován a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ a jövőben befogadja a város görög származású lakóinak rendezvényeit. Ez a 2018 óta tartó koszorúzási ünnepségeknek köszönhető, hiszen tavaly Pancsova polgármester-helyettese, Andrejevic Iván és Rancz Károly, a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ elnöke is képviseltették magukat az eseményen.

Közösen helyeztek el koszorút és virágokat a magyarországi görögség nevében: Koranisz Laokratisz, a görög nemzetiség parlamenti szószólója, Agárdi Bendegúz Szpírosz, a Görög Intézet igazgatója és a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata képviseletében Oikonomou Andreas, az Ellinismos folyóirat főszerkesztője.

Szintén koszorúztak a Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében Dunai Antal, a Ferencvárosi Torna Club képviseletében Tobak Csaba, a Fradi Múzeum igazgatója, a Magyar Evezős Szövetség képviseletében pedig Kisfaludy Júlia.

Dr. Szakály Sándor történész a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyetteseként és a Nemzeti Örökség Intézete képviseletében is koszorúzott. 

Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Lomnici Zoltán úr, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és az Aranycsapat Öröksége Alapítvány képviseletében ifj. Buzánszky Jenő.

Fotó: Karajorgis Mária

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content