Nemzetközi Animációs Fesztivál – Budaörsön


Tizedik alkalommal rendezték meg október 5-8. között Budaörsön a Primanima Nemzetközi Animációs Fesztivált, melyen ciprusi animációs filmet is bemutattak Yiorgos Tsangaris grafikusművész rendezésében. A ciprusi filmrendező a Görög Intézetnek elmondta: évek óta jár Magyarországra a budaörsi fesztiválra. Cipruson már a 21. fesztiválnál tartanak, habár nincsenek olyan hagyományai az animációs filmnek, mint Magyarországon. Egy Páfosz melletti kis faluban, Szalamiuban tartják a fesztivált, amely hagyományos és ismert nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát. Nincsenek olyan sokan azok, akik az animációs film műfaját művelik, nemzetközi viszonylatban mindenki jól ismeri ezt a kört. Budaörsre most többen is érkeztek Ciprusról, abból a faluból, ahol a ciprusi fesztivált szokták tartani. A Ciprusi Animációs Filmfesztivál Szervezőbizottságának elnöke is egyben Yiorgos Tsangaris, aki a budaörsi fesztiválra egy 4 perces kisfilmmel érkezett. Ahogy fogalmazott, az animációs filmekről még mindig sokan azt gondolják, hogy gyermekek számára készülnek, ám ez messze nem így van. Komoly művészeti alkotásokról beszélhetünk, a független alkotók társadalmi üzeneteket közvetítenek. 

A „Rites of Spring” címet viselő ciprusi kisfilm – Tsangaris rendezésében – az elmúlással küzdő ciprusi kultúrára kívánja felhívni a figyelmet, amely ugyan rejtve, de még mindig mélyen létezik Ciprus természetében. A szerző fontosnak tartja a hagyományok megőrzését, de úgy látja, veszélyben van a hagyományos ciprusi kultúra. Az animációs filmek eredetileg rövidek voltak, de ma már egyre hosszabb filmeket készítenek. A modern animációs filmek összetett módszerrel készülnek, számítógépen, kézzel, zenei betétekkel. A ciprusi film zenéjét Antonis Antoniou szerezte, aki modern ciprusi zenét játszó saját zenekarával járja a különböző nemzetközi fesztiválokat.

A budaörsi fesztivál kapcsán felmerült, hogy a jövőben akár egy ciprusi-görög-magyar animációs fesztivál megrendezése is szóba jöhet a Görög Intézet égisze alatt.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content