Görög Filmklub – Zorba, a görög


A Görög Filmklub őszi szezonját Beloiannisz faluban kezdte. A Kulturális hétvége Beloianniszban címet viselő rendezvény első napján a Zorba, a görög című filmet vetítettük, nem véletlenül. A filmmel tisztelegtünk Iréne Papasz előtt, aki a közelmúltban hunyt el 96 éves korában. A filmvetítés előtt Agárdi Szpírosz Bendegúz, a Görög Intézet igazgatója és Papalexisz Kosztasz, a falu polgármestere köszöntötte az érdeklődőket, reményüket kifejezve, hogy a filmklub időről-időre a görög film remekeit bemutatja a faluban is.

Görög Athéna, a Görög Filmklub vezetőjének rövid bevezetője után Dudás Viktor filmszakértő megemlékezett Irene Papaszról. A világhírű színésznő pályáját méltatva kiemelte, hogy a világ legnagyobb színészei között tartják számon Iréne Papaszt, aki a filmben a tragikus sorsú özvegyet alakítja. A Nikosz Kazantzakisz regénye alapján készült Mihalisz Kakojannisz és Mikisz Theodorákisz három Oscar-díjjal jutalmazott filmjének ma is érvényes és magával ragadó méltán ikonikus film főszereplője Anthony Quinn. 

A filmvetítés után egy kis meglepetéssel szolgált Kipru Miranda. Tanítványaival a közönség előtt eltáncolták a híres Zorba-táncot.A tragikus hangulatú film után sokat beszélgettünk a filmről, a korról, a hagyományokról. A filmklubon résztvevők közül szinte mindenki ott maradt a beszélgetés végéig. A hosszúra nyúlt est végén „tiropitával” vendégelték meg a filmklub közönségét.
A kulturális hétvégét a Görög Intézet és a Beloianniszi Görögök Kulturális Egyesülete szervezte.





videó: Klicasz Petrosz

Fotók: Karajorgis Mária

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content