Védett síremlékek felújítása a Fiumei úti temetőben


Június 23-án ünnepeljük a Nemzetközi Olimpia Napot, amikor világszerte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 1894-es megalakulására emlékeznek.

Az Olimpia Napján ünnepélyes keretek között avatták fel Manno Miltiades, görög származású sportoló,olimpiai bajnok, az első és a második magyar labdarúgó-bajnokság gólkirályának, valamint Jász Géza, a Magyar Labdarúgó Szövetség első elnökének megújult síremlékét.

Manno Miltiades eredményeit szinte lehetetlen összefoglalni. Nemcsak labdarúgásban, de evezésben, kerékpározásban és gyorskorcsolyázásban is kiváló eredményeket ért el. Gyorskorcsolyázásban többszörös magyar bajnok,
Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes. Részt vett az 1912-es stockholmi olimpián a magyar evezős nyolcas tagjaként, míg az 1932-es Los Angeles-i olimpián szellemi kategóriában ezüstérmet szerzett a Birkózók című szobrával. Az I. világháborúban önkéntesként harcolt. Magyar hazafi volt, Trianon után ezt művészetében is kifejezte. Grafikusként, plakáttervezőként is európai hírnévre tett szert. Az FTC labdarúgó-szakosztályának sasos címerét is Manno Miltiades tervezte.
Testvére, Manno Leonidas tagja volt az első újkori olimpián részt vett magyar csapatnak, Athénban a magyar csapat tolmácsa is volt. Szintén több sportágban kipróbálta magát, de legemlékezetesebb „sporttevékenysége” az újpesti Népszigetre tervezett sportkomplexum, melyet az 1928-as olimpia pályázatára készített Budapest számára. Az ő sírját a II. világháború után felszámolták, de emlékét immár méltó módon őrzik Manno Miltiades síremlékén. A testvérpár emlékére Paisziosz Larentzakisz, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Exarchátusának segédpüspöke mondott triszágiont (görögkeleti liturgikus ének a halottak emlékére), hiszen mindketten a Petőfi téri görög ortodox egyházközség aktív tagjai voltak.
Móczár Gábor, a Nemzeti Örökségvédelmi Intézet (NÖRI) főigazgatójának ünnepi beszédét követően a megújult síremléket Koranisz Laokratisz, az Országgyűlés görög nemzetiségi szószólója, dr. Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője, Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója, valamint Rancz Károly, a pancsovai (a Manno-fivérek szülővárosa) Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnöke és Andrejevits Iván, Pancsova alpolgármestere leplezték le.
Jász Géza, az MLSZ első elnöke síremléke is megújult. Dr. Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője mondott ünnepi beszédet a sírnál, hangsúlyozván, hogy Jász Géza érdeme volt, hogy az addigi rendszer nélküli magyar labdarúgásnak lefektették a keretszabályait. A megújult síremléket dr. Sipos Jenő MLSZ-szóvivő, Gellei Imre korábbi szövetségi kapitány és Móczár Gábor közösen leplezték le. A két síremlék megújulása egy ritka összefogás eredménye, ami többek között Manno Miltiades sokoldalúságának is köszönhető. A Görög Intézet koordinálásával a felújítást támogatta a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Ferencvárosi Torna Club, a Nemzeti Örökségvédelmi Intézet, az Evezős Szövetség, a Gyorskorcsolyázók Szövetsége és számos más szervezet. Jász Géza sírjának megújulásához szülőtelepülése, a Nógrád megyei Jobbágyi község önkormányzata is hozzájárult. A síremlékek felújításában főszerepet játszott Joó Alfréd sportújságíró, aki a magyar labdarúgók sírhelyeinek ápolásában is aktívan tevékenykedik. Mindkét sír felújítását a piliscsabai székhelyű Pellerkő Kft. végezte professzionális színvonalon.
A síravatást követően dr. Diószegi György Antal művelődéskutató tartott tartalmas előadást a Magyar Bizantinológiai Társaság székhelyén a Manno-fivérekről és kortársaikról.Fotók: Görög Intézet – Karajorgis Mária

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content