Görög Filmklub – a Balaton partján


A Görög Filmklub az El Greco című görög-spanyol filmmel kezdte az idei évet. Nem véletlenül, hiszen óriási volt az érdeklődés a festőzseni iránt hónapokon keresztül, a Szépművészeti Múzeumban látható kiállítás miatt. Az európai képzőművészet kimagasló festője, El Greco (Domenikos Theotokopoulos), Krétán született, majd Itáliában tanult és dolgozott, végezetül Spanyolországban telepedett le, ott élt és alkotott haláláig. Fordulatokban gazdag, drámai történésekkel teli életéről, korszakalkotó művészetéről többször készült film. A legutóbbi, 2007-ben készült alkotás rendezője Yannis Smaragdis, írója Dimitris Siatopoulos, zeneszerzője Vangelis, főszereplője Nick Ashdon.

Így nem is volt kérdés,hogy július 15-én, szombaton este, Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros projekt keretében, ismét az El Greco-t vittük el a mozirajongóknak a Balaton partjára.

A vetítés előtt Görög Athéna, a filmklub vezetője és Dudás Viktor filmszakértő mutatta be az alkotást, a korszakot, amelyben játszódik, a vetítés után pedig – szokás szerint – beszélgettek a nézőkkel. A lebilincselő életrajzi film -a kánikula ellenére-sok érdeklődőt vonzott a balatonalmádi Wesselényi Strandnál. 

Fotó: Pesthy Márton – InterUrbán

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content