A görög emigráció és az 1956-os forradalom


Október 27-én valósult meg a Görög Intézet és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára szervezésében “A görög emigráció és az 1956-os forradalom” című tudományos konferencia. A jelenlévők érdekes előadásokat hallhattak a magyarországi görög emigráció létrejöttének hátteréről, az emigránsok életéről, s az emigrációnak az 1956-os forradalommal kapcsolatos viszonyáról. Az előadásokat Vincze Xénia néprajzkutató,kulturális antropológus, Szidiropulosz Archimédesz történész, szociológus, dr. Markó György történész, dr. Seres Attila történész,  Szemes Bendegúz történész doktorandusz és Sakoulis Nikos egykori görög emigráns tartották. 

A konferenciát dr. Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgatója és Agárdi Bendegúz Szpírosz, a Görög Intézet igazgatója nyitotta meg.

Cseh Gergő Bendegúz elmondta: a két intézmény közti együttműködés nem csak a hasonló rendezvények megtartását, de komoly tudományos együttműködést is jelent.Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára és a Görög Intézet idén kötött együttműködési megállapodást, amelynek ez az első látható eredménye.

“A témaválasztásunk merész, de előremutató. Azért tartjuk fontosnak e korszak vizsgálatát, mert a magyarországi görög emigrációról, úgy véljük, a többségi magyar társadalomnak felületes ismeretei vannak, amelyek sztereotípiák kialakulásához vezethetnek. A görög emigráció egy politikai emigráció volt, de hogy pontosan milyen körülmények között kellett elhagyniuk hazájukat e menekülteknek, arról kevesebb információ van Magyarországon. A 2. világháború után Görögországban hasonló folyamatok játszódtak le, mint Magyarországon, csak ott a szovjet megszálló hadsereg szerepét az angol hadsereg töltötte be. A nagyhatalmak sem itt, sem ott nem engedhették meg, hogy a népek saját maguk döntsenek arról, milyen típusú országot szeretnének felépíteni a világháború után. A felszabadulás után Görögországban polgárháború alakult ki a nagyhatalmak asszisztálásával, amelynek vesztese a görög nép lett” – mondta megnyitó beszédében Agárdi Bendegúz Szpírosz, a Görög Intézet igazgatója. 

“A görög menekültek nem tudtak magyarul, életüket az illegalitásba vonult Görög Kommunista Párt szervezte. Ahogy a magyar társadalom felett teljes ellenőrzést gyakorolt a Magyar Dolgozók Pártja és annak szervei, úgy a görög emigránsok felett a görög testvérpárt. Az emigránsok azonban teljes kiszolgáltatottságban voltak, hiszen még nyelvismeretük sem volt. A Magyar Dolgozók Pártja a görög párttól kapott információk alapján hozta meg döntéseit személyes ügyekben is, így az emigránsok sorsa teljes egészében a görög párttól függött. (…) A levéltári kutatások az elmúlt másfél évtizedben segítettek abban, hogy a görög emigráció története is árnyaltabbá váljon. Konferenciánk célja, hogy motiváljuk az új kutatásokat, illetve a magyar társadalom számára is érthetőbbé váljon, hogyan és milyen körülmények között éltek a görög emigránsok Magyarországon” – tette hozzá beszédében az igazgató.

Fotó: Karajorgis Mária – Görög Intézet

A rendezvény megvalósulását támogatták: Terézvárosi Görög Önkormányzat (elnök: Kaparelis Spyros); Budapest Főváros XVI. Kerületi Görög Nemzetiségi Önkormányzat (elnök: Gabranis Georgios)

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content