Diaszpóratörténetek – könyvbemutató Athénban


A Görög Intézet vezetője, Agárdi Bendegúz Szpírosz, 2022. szeptember 23-án az athéni Palmos Playback Színház meghívására előadóként vett részt a „Diaszpóratörténetek” című könyv bemutatóján.
A könyv a társulat 2021 őszi online előadásai alapján született. A 2017-ben Budapesten is járt társulat a koronavírus-járvány időszakában a diaszpórában élő görög közösségek számára tartott előadást. Magyarországi partnere akkor a Budaörsi Görög Nemzetiségi Önkormányzat volt, amelynek szervezésében online előadást tekinthettek meg az érdeklődő honfitársaink. Többen közülük saját történeteiket is elmesélték az idegenbe szakadásról, amelyet a színészek a playback-színház műfajának megfelelő eszközökkel játszottak el. A könyv ezekből a történetekből áll össze.
A könyvbemutatón beszédet mondott Janisz Hriszulakisz, a Határon Túli Görögök Hivatalának Főtitkára, a társulat több tagja, valamint különböző görög diaszpórák képviselői. A könyv témájához illően az előadások is az idegenbe szakadásról szóltak.
Agárdi Bendegúz Szpírosz előadásában bemutatta a magyarországi görögök közösségét. Hangsúlyozta, hogy az 1940-es évek végén a görög polgárháborúból politikai menekültként érkeztek Magyarországra honfitársaink, ami egy kényszerből született emigráció volt. Magyarország az akkor számára is szörnyen nehéz politikai-társadalmi helyzetben befogadta a görög menekülteket, otthont, oktatást és munkát adott nekik. Ezt a magyarországi görögök sosem fogják elfelejteni. Többször ki is fejezték hálájukat Magyarország irányába. Magyarországon a görögök jogállása 1982-ig a „hontalan” volt. Ez komoly lelki traumákat is okozott. A görög politikai menekült státusz 1948-tól 1982-ig tartott, ezt követően mindenki saját döntése volt, mely országban kívánja folytatni életét. Jelentős számban visszatelepedtek az anyaországba, de nem kevesen Magyarország mellett döntöttek. Az egykori politikai emigránsok és leszármazottaik közössége a ’80-as évektől máig tovább gyarapodott a Magyarországon tanult és letelepedett görög honfitársainkkal, az itt vállalkozást, céget alapító görögökkel, valamint az elmúlt tíz évben munkavállalási és családi okokból itt letelepedett honfitársainkkal. Az intézet vezetője arról is szót ejtett, hogy a playback színház műfaja 2017-ig jószerivel ismeretlen volt a görög közösség számára, de pontosan a generációkon átívelő, ki nem beszélt traumák, a be nem gyógyult sebek gyógyítására kiváló eszköznek tekinti ezt a műfajt.
A könyvbemutatón a Görög Intézet vezetője Janisz Hriszulakisz urat magyarországi látogatásra biztatta, amelyet a Főtitkár úr szívesen fogadott. Mint elmondta, mindenképpen fel kívánja keresni Beloiannisz települést is.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content