Görög Filmklub – Zorba, a görög


A Görög Filmklub második eseménye is nagy érdeklődés mellett, telt ház előtt zajlott a Kultcaféban. A Nikosz Kazantzakisz regénye alapján készült  Mihalisz Kakojannisz és Mikisz Theodorákisz  három Oscar-díjjal jutalmazott  filmje ma is érvényes és magával ragadó.

Dudás Viktor filmszakértő bevezetőjében megszavaztatta a közönséget arról, hogy ki látta az alkotást korábban legalább egyszer. Szinte mindenki felemelte a kezét. A méltán ikonikus filmről ezúttal is számos érdekesség hangzott el, és mindannyiunk örömére, sosem hallott kulisszatitkokat is hallhattunk, például a nyers, temperamentumos, ám csupaszív életművészt megszemélyesítő Anthony Quinnről és az özvegyet alakító Iréne Papaszról.

A film megtekintése után Papavasziliu Philippasz és Szeltner László, mintegy folytatva a filmet, élőben is előadta Zorba életörömet sugárzó táncát. Philippaszról mindenki tudja a hazai görög közösségben, hogy pályafutása során Magyarországon ő táncolta a legtöbbször a szirtakit. Ezúttal egy fiatal együttes, Leónidasz és barátai játszották Mikisz Theodorákisz zenéjét.

Az est végén élénk beszélgetés alakult ki a résztvevők között és korántsem csak a filmről. Sokan személyes élményeiket is megosztották a filmklub résztvevőivel: Krétáról, a vad tájról, a hegyi falvak lakóiról és a máig élő vérbosszúról.

Az estét Leónidasz és barátainak a koncertje zárta. Olyan remek hangulatot teremtettek, hogy néhányan a legkitartóbbak közül, késő este még táncra is perdültek.

Köszönjük a Terézvárosi Görög Nemzetiségi Önkormányzat támogatását!

Görög Athéna intézményvezető és Dudás Viktor filmszakértő

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content