Görög kitüntetések a Kállay Gyűjteményben


“Kitüntetésekkel a világ körül” címmel kitüntetés – és érdemrendi történeti előadások követik egymást a nyíregyházi Kállay Gyűjteményben.

Az első előadáson, április 27-én, dr. Holmár Zoltán történész mutatta be a Kállay Gyűjtemény birtokában lévő dél-európai kitüntetéseket és érdemrendeket. A Kállay Gyűjtemény gazdag kollekciójának részét képezi a Görög Megváltó Rend nagyparancsnoki keresztje is. Pavlos Kountouriotis görög köztársasági elnök 1929-ben tüntette ki az érdemrenddel Horthy Miklós kormányzót és Bethlen István miniszterelnököt. 

Meghívott vendégként Agárdi Bendegúz Szpírosz, a Görög Intézet igazgatója az előadáshoz kapcsolódóan beszélt dr. Horváth Endre neogrecista életútjáról és az általa megkapott görög kitüntetésekről. 

Pavlos Kounturiotis görög köztársasági elnök 1929-ben Horváth Endrét a Főnix-rend ezüst lovagkeresztjével tüntette ki, amelynek polgári tagozata adományozható gazdasági, tudományos, közéleti érdemek elismerésére külföldieknek is, akik segítették Görögország nemzetközi tekintélyének emelését.

Alexandros Zaimis görög köztársasági elnök a következő évben, 1930-ban a Megváltó-rend tiszti aranykeresztjével tüntette ki Horváth Endrét. 

Szintén bemutatásra került a “Nemzeti Ellenállás 1941-1945” emlékérem az adományozó oklevéllel együtt, amellyel a 2. világháborúban a megszálló német, olasz vagy bolgár erők elleni fegyveres harcot ismerte el a görög honvédelmi miniszter. 

Végül a Görög Intézet igazgatója a Budaörsi Görög Nemzetiségi Önkormányzat által kiadott “Magyarországi görögök öröksége” című játékkártya segítségével mutatta be a régi görög diaszpóra legnagyobb személyiségeit és épített örökségét.


Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content