Malto Militades síremlékének koszorúzása


Száznegyvenöt éve, 1879. március 3-án született Pancsován MANNO MILTIADES, a görög származású kiváló labdarúgó, a BTC játékosa, atléta, úszó, evezős, gyorskorcsolyázó, kerékpáros, szobrász, festő és grafikus művész, huszárköltő, olimpiai ezüstérmes, az első és a második magyar labdarúgó-bajnokság gólkirálya.

Az évforduló kapcsán a Magyar Futballmúlt Kegyeleti Társaság és a Görög Intézet koszorúzásra hívta a sportoló 2022-ben felújított síremlékéhez az érintett sportszervezeteket, illetve a magyarországi görögség képviselőit. A megjelenteket Joó Alfréd, a Magyar Futballmúlt Kegyeleti Társaság alapítója köszöntötte. Elmondta, hogy létrehozzák a magyar labdarúgók virtuális temetőjét, amely legkésőbb, remélhetően, 2026-ban valósulhat meg.Manno Miltiades és testvére, Manno Leonidas érdemeiről Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese emlékezett meg. A két testvérnek komoly szerepe volt a magyar sport fejlődésében a 20. század első felében. Magyar hazafiak voltak, akik emellett megőrizték görögségtudatukat is.

A síremléknél koszorút helyezett el a Nemzeti Örökség Intézete, amely gyönyörűen helyreállította a síremlék környezetét is. Koszorút helyeztek el: – a Magyar Labdarúgó Szövetség nevében Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó, – Agárdi Bendegúz Szpírosz, a Görög Intézet igazgatója,- Koranisz Laokratisz, az Országgyűlés görög nemzetiségi szószólója, – Vincze József, a Fradi Múzeum igazgatóhelyettese és – Székely Balázs, a Magyar Evezős Szövetség elnökségi tagja. Az eseményen a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatát Oikonomou Andreas, az Ellinismos folyóirat főszerkesztője képviselte.

Fotó: Karajorgis Mária

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content