Balkán Feszt


Hagyományteremtő jelleggel rendezte meg a Beloianniszi Görögök Kulturális Egyesülete július 22-én, szombaton késő délután a településen az első Balkán Feszt elnevezésű rendezvényt, amelyet a Görög Intézet is támogatott.

A rendezvény a Szent Demeter, Szent Konstantin és Szent Heléna Ortodox templomban doxológiával és a temlom kertjében koszorúzással és megemlékezéssel kezdődött, Cyprus török megszállásának évfordulója alkalmából. Innen a tánccsoportok zenei kísérettel vonultak fel az Amaliada térig, ahol a színpadon és a téren hajnalig tartott a rendezvény. 

Papalexisz Kosztasz, Beloiannisz polgármestere megnyitóbeszédében reményét fejezte ki, hogy egy hosszú rendezvénysorozat első lépése történt meg, hasonlóan a görög húsvét megünnepléséhez, vagy a vasilopita ünnepséghez, amelyek összehozzák a közösséget. Az első Balkán Feszten részt vett Kostas Tingis a ciprusi testvérvárosuk, Pervolia polgármestere, Emilio Georgiou, Pervolia ügyintézője, Tsaroucha Christina Magyarország Ciprusi Nagykövetének képviseletében és Agárdi Bendegúz Szpírosz, a Görög Intézet vezetője is.

Darida-Mutafisz Viktória, a Beloianniszi Görögök Kulturális Egyesületének elnöke elmondta, az első Balkán Feszt rendezvény a többi között a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nemzetiségiek támogatására kiírt pályázatából, támogatásokból és saját forrásból jött létre. Hozzátette, a jövő évben szeretnék bővíteni bolgár, szerb, román tánccsoportokkal is a résztvevőket a rendezvényen. Az első Balkán Feszten megtalálható volt egy görög gastro piac is, jellegzetes görög termékekkel, ételekkel, italokkal. Ezt ugyancsak bővíteni szeretnék a következő rendezvényen a különböző nemzetiségek piacával. Az elnök elmondta, a kulturális egyesület legfőbb célja a hagyományaik őrzése és megismertetése.

Részletes beszámolót és videókat a Dunaújvárosi Hírportál beszámolójában olvashatnak és láthatnak.

https://www.duol.hu/helyi-kultura/2023/07/egymasba-kapaszkodva-tancoltak-hajnalig-a-gorogok?fbclid=IwAR1TpOr09tM9hJypy1Ejh5l6In-m8RNY8hRiMCEevFDKR9Lh8yIPjNQZbK4

Fotó: Balla Tibor

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content