Pancsova görög múltja


Manno Miltiadesz budapesti síremlékének 2022. évi felújításánál a neves sportoló tiszteletére koszorút helyezett el Andrejevic Ivan, a sportoló szülővárosa, Pancsova polgármester-helyettese és Rancz Károly, a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnöke. Már akkor felvetődött az elképzelés, hogy a Manno-család pancsovai tartózkodásáról tanúskodó adatokat fel kellene kutatni. Manno Miltiadesz (Pancsova, 1879 – Budapest, 1935), Leonidasz (Pancsova, 1875 – Budapest, 1941) és leánytestvérük, Calypso (Pancsova, 1877 – Budapest, 1955) mindhárman Pancsován születtek, ott kezdték el az általános iskolát is, majd a család Budapestre költözött.
Idén áprilisban Rancz Károly úr jelezte, hogy megtalálta a Manno-család egyik leszármazottját. Május 27-én Bulgáriából hazafelé tartván sikerült Pancsovára látogatnom, ahol a magyar művelődési központban találkoztunk elnök úrral. Habár a találkozón nem tudott részt venni, de Žaklina Kiš Jocić, a Manno-család leszármazottja, szerbiai író, festő és pedagógus nagyon fontos információkat adott át számomra Rancz Károly közvetítésével. Megtudhattam, hol élt Pancsován a Manno-család (ulica Dr. Svetislava Kasapinovića 10), mely templomban keresztelték meg a gyermekeket (a pancsovai Istenszülő Elszenderedése Székesegyház), s az anyakönyvi másolatokból az is kiderült, hogy Manno Demeter, az édesapa, és testvére, Manno Paraskeva, Žaklina Kiš Jocić ükmamája még a Kasztoriához közeli Kliszurában születtek. Manno Paraskeva is élt Budapesten, de végül visszatelepült Pancsovára, és a család más tagjaihoz hasonlóan a pancsovai temetőben nyugszik.
Az elképzelés, hogy Manno Miltiadesznek emléktáblája legyen szülővárosában, talán 2024-ben megvalósulhat, méghozzá a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székhelyén, amelynek magyar állami támogatásból most zajlik a teljes felújítása. A felújítást követően kerülhet sor az emléktábla-állításra. Pancsován mintegy 4-5000 magyar él, a város lakosságának 4-5 százalékát teszi ki a magyarajkú lakosság. Pancsova és a közeli Székelykeve település magyar lakossága a Kárpát-medence legdélibb magyar közösségeit alkotják.
Pancsovának van egy másik görög vonatkozása is, hiszen a városban mintegy 30 görög család él, akik a 2. világháború utáni görög polgárháború következtében kerültek az akkori Jugoszláviába. Főként a Bulkeszi Görög Közösség felszámolását követően kerültek a görög családok Pancsovára. Szerbiában ismert alpinista a városban élő Hudeludisz Lambrosz, akivel szintén megismerkedhettem. Igazi sportember, aki kerékpározik, asztaliteniszezik, hegymászó, de ha az élet azt kívánja, nehéz helyzetbe került macskákat ment a háztetőkről. Mintha ő lenne korunk pancsovai Manno Miltiadesze. A Magyar Művelődési Egyesület székhelyén egyébként pingpong-mérkőzéseket is szoktak játszani; jeleztem, hogy nekünk is van egy NB III-as pingpongcsapatunk Beloianniszban, s a jövőben akár egy Pancsova-Beloiannisz asztalitenisz-mérkőzésre is sor kerülhet.


Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content