Elefszína – Európa Kulturális Fővárosa


Az idei évben a kitüntető Európa Kulturális Fővárosa címet – Veszprém és Temesvár mellett – Elefszína nyerte el. Mindhárom város kiemelkedő kulturális eseményekkel várja az érdeklődőket. Elsősorban zenei rendezvényekkel, kiállításokkal és előadásokkal ünneplik a kitüntető címet a 2023-as év során. Az Európa Kulturális Fővárosa cím lehetőséget kínál az európai kultúrák gazdagságának és sokszínűségének bemutatására, ösztönzi a fenntartható turizmust, és elősegíti a városok fejlődését a kultúra révén.

 Elefszína az ókori Görögország egyik kiemelkedő helyszíneként az antik világ nagy tekintélyű kultikus központja volt. Démétér és Perszephoné tiszteletére rendezett ókori görög eleusziszi misztériumokban többezer zarándok vett részt i.sz. 4.századig.

 Elefszína leghíresebb szülöttjének, a tragédiaíró Aiszkhülosznak köszönhetően, a mai napig  pezsgő kulturális élettel bír, így az egyik leglátogatottabb kulturális helyszín. A rendkívül gazdag ókori múlttal rendelkező város 1975 óta tartja a híres művészeti eseményt, az Aiszkhülia-fesztivált.

A Görög Intézet időről – időre beszámol majd a görögországi kulturális eseményekről, programokat kínál az éppen ott tartózkodó érdeklődőknek.


Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content