A Görög Intézet egésznapos rendezvénysorozatot tartott a görög szabadságharc 200. évfordulója alkalmából – 1. rész


Bogyay Katalin nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke volt az esemény egyik fővédnöke,
„Mind görögök vagyunk” címmel tartott előadást

A Görög Intézet egésznapos rendezvénysorozatot tartott a görög szabadságharc 200.évfordulója alkalmából 2021. november 29-énHadtörténeti Múzeumban. Délelőtt konferencia, délután filmvetítés, kiállítás és koncert várta az érdeklődőket. A rendkívül sokszínű, gazdag program méltó zárása volt a Görög Intézet idei bicentenáriumi megemlékezéseinek, amelynek során videoklip készült a görög himnuszról, film készült az első görög diaszpóráról, megjelent egy kétnyelvű kötet, és fénnyel festették meg a Magyar Nemzeti Múzeumot a görög szabadságharcosok tiszteletére.

A Hadtörténeti Múzeum Történelem és kultúra a görög szabadságharc korában című konferencián a szakma kiváló tudósai tartottak előadásokat.

Stergios Babanasis professor emeritus, az MTA doktora,
élő közvetítésben jelentkezett be Athénból

Elsőként Stergios Babanasis professor emeritus, az MTA doktora”Görög-magyar kapcsolatok az 1821-es görög forradalom korában” című előadása hangzott el, amelyben kitért a kor gazdasági kapcsolataira is. Miután a professzor, a Covid miatt, nem tudott eljönni Budapestre, élőben kapcsoltuk Athénban, onnan követte a konferenciát. Őt Solti Dóra PhD, az ELTE BTK újgörög tanszéki munkacsoport vezetője követte, aki ”A magyarországi filhellén mozgalom és a görög szabadságharc” összefüggéseiről beszélt. Bogyay Katalin nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság elnöke lebincselő előadása a “Mind görögök vagyunk…” – 1821 ihlető szelleme címet viselte. Csorba László egyetemi tanár, az MTA doktora ”Az új Görögország Kossuth Pesti Hírlapjában” című előadása számtalan újdonságot tartalmazott még a téma alapos ismerőinek is. Végezetül Hermann Róbert egyetemi tanár, az MTA doktora, a Magyar Történelmi Társulat elnöke, ”Görög származású honvédtisztek a magyar szabadságharcban” című előadása hangzott el, amely  nem nélkülözte a humort.

Csorba László egyetemi tanár, az MTA doktora


A program délután filmmel, kiállítással, koncerttel folytatódott. Aki nem látta a tavasszal készült Budapest görög szíve c. dokumentumfilmet, az most pótolhatta.
A 19. századon átívelő történet a kezdetektől egy világváros születéséig követi az első diaszpóra nagy befolyással rendelkező görög kereskedőcsaládok életét, kitérve két kiemelkedő férfi, SinaGyörgy báró és Széchenyi István gróf barátságára is.
A görög szabadságharc korabeli dokumentumai – képek, rajzok, zászlók című kiállítást Bogyay Katalin nagykövet nyitotta meg. A kiállítást vetített képek is gazdagították, amelyek az Athéni Történeti Múzeum archívumából valók.A kulturális délutánt Zeys és barátai koncertje zárta, amelyen Cleo Mitilineou és ifj. Domahidy László operaénekesek énekeltek. Az együttes korabeli dalokat dolgozott fel, amely méltó befejezése volt az egész napnak.


Az eseménysorozat megvalósításában együttműködő partnerünk volt az Országgyűlés Görög Nemzetiségi Szószólója.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content