Fényözön a görögök tiszteletére


A görög szabadságharc kitörésének kétszázadik évfordulóját ünnepeltük 2021. március 25-én, amely egyben a modernkori Görögország megszületésének is ünnepe.

Ünnepi fényben a Parthenon és a Magyar Nemzeti Múzeum

1821. március 25-én lázadás robbant ki a Peloponnészoszon, ami általános oszmánellenes felkeléssé szélesedett. Ekkor hangzott fel először: „Szabadság vagy halál!” ‒ a függetlenség jelmondata. A görög nép kilenc küzdelmes évig tartó, sikeres harcot vívott, hogy az ország a 400‒450 éves oszmán megszállás után végre elnyerje szabadságát.

Az 1830-ig tartó függetlenségi háború során az elszánt görögöknek több mint százezer embert sikerült mozgósítani, szemben a majd félmilliós oszmán‒albán hadsereggel. A kitartás és a szabadságvágy Európa-szerte kiváltotta a görögök iránti rokonszenvet, pénzadományokat gyűjtöttek a görög nép számára, Byrontól Shelley-ig számos önkéntes harcolt az eszméért, világgá kürtölve a görög nép hősies elszántságát.

A felszabadító harcok során brit, francia és orosz segítséggel 1830-ban Görögország elnyerte függetlenségét, amely akkor még csak a Peloponnészosz, a Kikládok és a görög szárazföld egy részét jelentette.

A bicentenárium alkalmából a Görög Intézet szimbolikus gesztussal tisztelgett a szabadságharc hősei és az újkori görög történelem legnagyobb ünnepe előtt.

Március 25-én este, a magyar márciusi forradalomban fontos szerepet játszó épületet, a Magyar Nemzeti Múzeumot látványos díszkivilágítással,a görög lobogó kék-fehér színeibe öltöztettük, így egy este erejéig néma méltósággal adózhattunk a görög s egyben a magyar szabadságeszmény hősei és eseményei előtt.

Budapesten a megemlékezést a Görög Intézet kezdeményezte és a Magyar Nemzeti Múzeummal karöltve valósította meg. Az eseményt az Országgyűlés Görög Szószólói Irodája támogatta.

Ezen a napon az egész világ „göröggé vált”, így emlékezve Görögország kétszázadik évfordulójáról. Világszerte ikonikus épületek, hidak, természeti jelenségek öltötték magukra a kék fehér színt. Mindenekelőtt az Akropoliszon a Parthenon ontotta, Athén felett lebegve, büszkén a kék-fehér fényeket. Cipruson is több épületet kivilágítva,  fényekkel elvarázsolva ünnepelték a Függetlenség Napja éjszakáját.

Az ünnepléshez csatlakozott Párizsban az Eiffel torony, New Yorkban az Empire State Buliding, a San Francisco-i városháza, a Santa Monica-móló óriáskereke, az ikonikus bostoni Zakim-híd, vagy a Piscataqua folyó hídja, amely New Hampshire és Maine államokat köti össze. A brazil Sao Paolóban a városi múzeumot, a Sao Paolo Galériát öltöztették olyan pazar fénylátékba animált fényfestés segítségével, amely akár méltán nyerhetné el az ünnepi fények első díját. Vilniuszban a Zveryno hidat világították ki pompásan,  a kanadai Torontóban található CN torony, a világ harmadik legmagasabb tornya is kék-fehéren világított március 24-én és 25-én, ahogy a természet egyik csodája a Niagara-vízesés is.Ugyancsak a görög zászlót “tűzték ki” fényekkel szimbolikusan a Sydney-i Operaházra, Dél-Afrikában, Johannesburgban pedig az ünnep részeként az eddigi legnagyobb (1500 négyzetméteres) görög zászlót feszítették ki. Ugyancsak rekord nagy zászlót emeltek fel daruk segítségével Santorini szigetén is.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content