Emlékkeresztet avattak Budaörsön


A Budaörsi Görög Nemzetiségi Önkormányzat és a Hellasz Görög-Magyar Kulturális Egyesület augusztus 18-án Szent István tiszteletére emlékkeresztet avatott Budaörsön.

Az emlékkereszt Szent István I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka általi 20 évvel ezelőtti szentté avatásának állít emléket. Az emlékkereszthez a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága nyújtott támogatást.

Az avató ünnepségen ünnepi beszédet mondott Szidiropulosz Archimédesz történész-szociológus.

Köszöntő beszédet mondott Csenger-Zalán Zsolt, Budaörs országgyűlési képviselője. Vágó Csaba, a Budaörsi Polgármesteri Hivatal polgármesteri kabinetvezetője és Arszeniosz ausztriai metropolita, Magyarország és Közép-Európa exarchája.

Az emlékkeresztet leleplezték: Sianos Tamás, az Országgyűlés görög nemzetiségi szószólója, a Hellasz Egyesület elnöke, Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának nemzetiségi főosztályvezetője, Arszeniosz metropolita és Szidiropulosz László, a Budaörsi Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese.

Az emlékkeresztet Szidiropulosz László tervezte, kivitelezte a budaörsi illetőségű HungArt Kft. Felszentelte Arszeniosz ausztriai metropolita, Magyarország és Közép-Európa exarchája.

Vendégeink voltak továbbá: Karajorga Christina asszony, a Görög Nagykövetség első számú tanácsosa, Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője, illetve az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának elnöke, dr. Fedor Tibor, a Miniszterelnökség egyházi kapcsolatokért felelős főosztályvezetője, dr. Czuczor Gergely budaörsi önkormányzati képviselő, a Fidesz budaörsi elnöke, Gaal Gergely, a Kereszténydemokrata Néppárt Pest megyei elnöke, Politidu Márta, az Egyházközösség alelnöke, Hristodoulou Konstantinos, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának (MGOÖ) elnöke, Bozona Irini, a Fővárosi Görög Önkormányzat elnöke, Varga János, a budaörsi római katolikus egyházközség plébánosa, Vatamány Sándor, a budaörsi görög katolikus egyházközség parókusa, valamint az MGOÖ képviselői: dr. Topuzidisz Dimitrisz, Kukumzisz György és Moumoulidis Ioannis, továbbá Hadzopulu (Görög) Athéna, a Görög Intézet intézményvezető asszonya.

Fotók: Karajorgis Mária

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content