Népszokások Görögországban – 2. rész: Tiszta Hétfő (Καθαρά Δευτέρα) – Κυρά Σαρακοστή
Idén Tiszta Hétfő (Καθαρά Δευτέρα) napja március 2-ára esik, ez egyébként munkaszüneti nap egész Görögországban. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 7 hetes böjt, ez a nap zárja le a karnevál (Αποκριές) időszakát. Persze ha nagy a társaság, akkor elmaradhatatlanok az ételek is, ami mellett jót lehet evés közben beszélgetni.
Tiszta Hétfőn a legtöbb gyerek kint a szabadban színes sárkányokat ereget, megtelik az ég repkedő repülő készítményekkel. Vidáman, általában nagy társasággal, családdal, tavernában a szabadban ünneplik, ha az idő megengedi.
Az asztalon megtalálható mindenféle böjti finomság, az úgynevezett Tiszta Hétfő ételei, de főként a tenger gyümölcsei, tintahal, polip, halvász (sajtolt szezámmagból – tachinivel készült édesség rendkívül magas vastartalma van, ez helyettesíti a hús hiányát a böjt idején, rendkívüli tápláló), olajbogyó, gigantesz babsaláta, szarmadákia (szőlőlevélbe töltött, friss kaporral és petrezselyemmel, újhagymával fűszerezett rizs), különböző előételek, a fáva és a tirokafteri, és a csak ezen a napon kapható kenyérféle a Λαγάνα.
Az asztalon megtalálható mindenféle böjti finomság, az úgynevezett Tiszta Hétfő ételei, de főként a tenger gyümölcsei, tintahal, polip, halvász (sajtolt szezámmagból – tachinivel készült édesség rendkívül magas vastartalma van, ez helyettesíti a hús hiányát a böjt idején, rendkívüli tápláló), olajbogyó, gigantesz babsaláta, szarmadákia (szőlőlevélbe töltött, friss kaporral és petrezselyemmel, újhagymával fűszerezett rizs), különböző előételek, a fáva és a tirokafteri, és a csak ezen a napon kapható kenyérféle a Λαγάνα.
Az eredeti Λαγάνα receptje:
500 gramm liszt
350 ml víz
10 gramm szárított élesztő
1 csipetnyi cukor
10 gramm só
2 evőkanál olívaolaj
A végére: szezámmag
Egy nagy tálban felfuttatjuk a vízben a cukorral az élesztőt.Miután felfutott, hozzáadjuk a lisztet, az olajat és a sót, majd az élesztős keveréket. Jól összedolgozzuk, nagyon jól megdagasztjuk. Ha kész vagyunk a dagasztással, a tésztát egy tálba tesszük, aminek az aljára egy kicsi olívaolajat öntünk, belenyomkodjuk a tálba és lefedjük folpackkal. Másfél órára félretesszük megkelni. Kinyújtjuk hosszúkás darabokra a 3 gombócra osztott, megkelt tésztát. Azután bekenjük cukros vízzel a tetejüket. Legjobb, ha azonnal sütőpapíron nyújtjuk ki, így egyből tepsibe helyezhető. Ujjunkkal a teljes felületét megnyomkodjuk, hogy így lagána külsőt kapjon. Megöntözzük olívaolajjal, jócskán megszórjuk szezámmaggal és a 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 20-25 percig sütjük, amíg szépen meg nem pirul. https://www.youtube.com/watch?v=tB3dp6Dpda8
Ekkor szokták elkészíteni a gyerekek a Κυρά Σαρακοστή-t, amelyet papírra rajzolnak, ennek az „asszonykának” 7 lába szokott lenni, mivel 7 hétig tart a böjti időszak, nincs szája, mivel böjtöl. A lábakat egyenként tépik vagy vágják le, ahogyan telnek-múlnak a hetek.
Lehet a lábakra kukoricát, lencsét, sárgaborsót, csicseriborsót ragasztani, amiket a böjt ideje alatt fogyasztanak. Tulajdonképpen ez egyfajta naptár volt az egyszeri ember számára, böjt idejére.