Beszámoló a Trauma és Megnyugvás című nemzetközi konferenciáról


A Görög Intézet “TRAUMA és MEGNYUGVÁS – A görög gyermekek nagy utazása Kelet-Európa társadalmaiban” címmel nemzetközi online konferenciát szervezett 2021 június közepén Fehérvárcsurgón.Idén lehetőségünk nyílt a konferenciát jelenléti formában is megszervezni. A főcím ezúttal is a TRAUMA ÉS MEGNYUGVÁS volt, alcímnek pedig ezúttal a következőképp döntöttünk: “Még egyszer a görög gyermekekről”. A konferenciára jó alkalmat kínált több évforduló is. Hetvenöt évvel ezelőtt, 1948 áprilisában érkeztek az első menekült gyermekek a polgárháború sújtotta Görögországból, míg 20 évvel ezelőtt, 2003-ban volt a témában szervezett konferencia Fehérvárcsurgón, a Károlyi-kastélyban. Most is ezt a helyszínt választottuk, ahol 1949-1954 között görög gyermekotthon működött. A kastély jelenlegi fenntartói, a Károlyi-kastély, ahogy mindig, most is partnernek bizonyultak: nemcsak erkölcsileg, de alapítványuk révén pénzügyi oldalról is támogatták a konferencia megszervezését. 

A konferencia vendégei április 21-én az ELTE Társadalomtudományi Intézetében megtekinthették a közelmúltban Budapesten bemutatott, Pacsorasz Viktor rendezésében készült “Köszönjük, Magyarország!” című dokumentumfilmet. Április 22-én Beloiannisz településen tettek látogatást a vendégelőadók, ahol Koranisz Laokratisz, az Országgyűlés görög nemzetiségi szószólója, Pródromosz atya, Papalexisz Kosztasz polgármester, Kipru Miranda, a Beloianniszi Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Rizojannisz Kosztasz egyházgondnok, a település korábbi polgármestere fogadták őket. A konferenciára április 23-án került sor Fehérvárcsurgón.

Hosszú vasárnapi nap volt április 23-a. A főleg Budapestről,de az ország több településéről(Beloiannisz, Szeged, Győr) érkező honfitársaink ,megközelítőleg 100-an, nagy érdeklődéssel hallgatták a zömében görög nyelven zajló előadásokat.

A konferenciát Agárdi Bendegúz Szpírosz, a Görög Intézet igazgatója nyitotta meg. “Nem szeretjük a háborút” – kezdte beszédét. Jelezte, hogy a közösségünk túlnyomó részét alkotó görögök jelenléte Magyarországon a görög polgárháború következménye.  

Gróf Károlyi György, a kastély építtetőjének ükunokája is köszöntötte a jelenlévőket. Jelezte, hogy Nyugat-Európában szinte semmit nem tudnak arról, hogyan és milyen körülmények között kerültek görög gyermekek Magyarországra és ezt ismertté kell tenni. Ez egy európai kérdés, mutatja ezt az a tény is, hogy most már tudományos konferencia keretei között foglalkoznak vele magyarok és görögök közösen. Ezt a munkát folytatni kell, mert csak így ismerhetjük meg Európa valódi történelmét, tette hozzá.

Tzanakaki Despoina, a Görög Köztársaság magyarországi nagykövetségének ügyvivő asszonya is köszöntötte a konferenciát. Görögország nevében ismételten köszönetet mondott Magyarországnak és a magyar népnek, hogy egy nehéz időszakban segítséget nyújtott honfitársainak. A húsz évvel ezelőtti konferencia óta számos új információ is megjelent a témában, amely a görög és immár a magyar történelem elválaszthatatlan része lett.

Koranisz Laokratisz, az Országgyűlés görög nemzetiségi szószólója köszöntőbeszédében utalt Raptisz Mihalisz könyvére, melynek címe „Szerencsések a szerencsétlenségben”. Szintén visszautalt a húsz évvel ezelőtt bemutatott fényképkiállításra, melynek címe a „Köszönjük, Magyarország!” volt. „Mi, akik a polgárháborúból Magyarországra kerültünk, valóban szerencsések voltunk a szerencsétlenségben” – zárta beszédét a szószóló.

A folytatásban 13 előadást hallhattak a jelenlévők, amelyek különböző szempontokból mutatták be azokat a körülményeket, amelyek között a gyermekek Magyarországra, illetve más közép- és kelet-európai országokba kerültek. A konferencia előadásait a későbbiekben honlapunkon tekinthetik majd meg.

A konferencia a Görög Intézet jelenlegi igazgatója, valamint Görög Athéna korábbi igazgató és Fokasz Nikosz, a jogelőd Magyarországi Görögök Kutatóintézete korábbi vezetőjének közös munkája révén valósult meg. 


A konferencia résztvevői ellátogattak Beloiannisz községbe.


Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély 2023.04.23.

A képeken a konferencia előadói és a résztvevők

Fotó: Keserű Melinda (Országgyűlés görög nemzetiségi szószólója megbízásából)
Görög Intézet

Köszönetet mondunk a támogatóknak is: Magyarország Kormánya – Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Károlyi József Alapítvány, Koranisz Laokratisz, az Országgyűlés görög nemzetiségi szószólója, a Beloianniszi Görögök Kulturális Egyesülete, Belváros-Lipótváros Görög Nemzetiségi Önkormányzata és a Hotel Actor.


Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content