Huszonöt éves a beloianniszi templom


Ünnepi liturgiával emlékeztek Beloianniszban a Szent Konstantin és Heléna görögkeleti templom 25 évvel ezelőtti felszentelésére. A liturgiát Arszeniosz ausztriai metropolita, Magyarország és Közép-Európa exarchája celebrálta, amelyen a magyarországi lelkészek mellett szlovákiai és ukrajnai ortodox papok is részt vettek.

Prodromosz atya meghívására az ünnepi liturgiát megtisztelték jelenlétükkel: Karajorga Christina asszony, a Görög Nagykövetség első számú tanácsosa, Lomnici Zoltán úr, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Gaal Gergely, a Miniszterelnökségnek a településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítéséért felelős miniszteri biztosa, dr. Fedor Tibor, a Miniszterelnökség Egyházi Koordinációs és Kapcsolattartási Főosztályának vezetője, Politidu Márta, a görög nemzetiségi szószóló munkatársa, Agárdi Bendegúz Szpírosz, Kész Mirka, Kukumzisz György és dr. Topuzidisz Dimitrisz, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának képviselői, Rizojannisz Kosztasz, Beloiannisz község korábbi polgármestere, a helyi egyházközség vezetőségi tagja, Mandzurakisz Szarandisz, a Váci Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Lenkey Petrosz, a Józsefvárosi Görög Önkormányzat elnöke, valamint a Pro Cultura Minoritatum Hungariae-díjjal elismert Stefanidu Janula.

A liturgiát követően Arszeniosz metropolita triszágiont mondott Kalota József protopresbiter emlékére a templomkertben lévő sírjánál, majd felavatták a templomkertben létrehozott új közösségi teret, a filagóriát, amely családi ünnepek számára nyújt alkalmas helyszínt.

A Szironta együttes harangjátékát követően a Nikosz Beloiannisz Általános Iskola tanulói emlékeztek meg Szent Konstantinról és Szent Helénáról.

Az évforduló alkalmából Prodromosz atyával készítettünk interjút, melyet pünkösdhétfőn közlünk.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content