Az újgörög nyelv története


Kovács Benjámin magyar nyelv- és irodalom, dráma szakos pedagógus, filhellén, a görög nyelv és a kultúra szerelmese. A görög identitás, a nyelv, a kultúra és a szellemiség pici gyerekkorába ivódott belé, amikor a családjával rendszeresen látogatott az országba, ott ismerkedett meg először a nyelvvel.

Így nyilatkozott magáról és hivatásáról:” Pedagógusként is ezt a fajta mentalitást, a görög nyelvet és az érdekességeket folyamatosan próbálom belecsempészni a tanórai keretek közé, így a görög tájakról szóló érdekességeket és a Görögországgal kapcsolatos ismereteket a gyerekek is csillogó szemekkel hallgatják, izgalmassá válik számukra egy új, idegen kultúra megismerése. Szakdolgozatomban is ezt a témát dolgoztam fel, bemutatom benne a görög nemzetiségi kultúrára jellemző alapvető elemeket, ezek működését (vallás, gasztronómia, néphagyomány…stb.) az elmúlt 50-60 évre visszamenőleg, valamint az aktuális magyarországi jelenlétet. Összességében a magyarországi görögség nemzeti és nyelvi identitását. Fő kutatási irányom az újgörög nyelv történetének kutatása, valamint rokonítási és összehasonlító nyelvészeti kutatások.” (G.A.)

A mükénéi görög nyelv dialektusai
A fiatal tanár és irodalomtörtész a közelmúltban készült szakfordításából mutatunk be egy fejezetet a görög nyelv iránt érdeklődők számára. A fordítás Geoffrey Horrocks Greek – A History of the Language and its Speakers c. könyve alapján készült. A részletet IDE kattintva olvashatják.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content