BÚCSÚ


Január 16-án a magyarországi görög közösség utolsó útjára kísérte Szkevisz Theodoroszt, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának tiszteletbeli elnökét, aki 2003 és 2007 között az országos görög önkormányzat elnöki tisztségét is betöltötte.

Talán senki sem emlékszik az elmúlt 30 évből olyan temetésre, amikor valamely honfitársunk végső búcsúztatásán ennyi gyászoló jelent volna meg. „Theo bácsi egy olyan ember volt,aki mindig is összehozta a görögséget. Tette ezt az utolsó útján is” – írta közösségi oldalán egy honfitársunk. Találó mondat, hiszen arról volt nevezetes, hogy az ellentétes csoportok között próbált békét teremteni, illetve arról is, hogy senkinek sem tudott nemet mondani.

A rendszerváltozás utáni görög közélet jelentős alakját veszítettük el, a görög nemzetiség önkormányzatiságában kiemelkedő szerepet játszott a kezdetektől haláláig. Ezzel párhuzamosan vállalkozói mivoltában is folyamatosan a görögség szolgálatát tartotta szem előtt, minden igyekezetével arra törekedett, hogy fejlessze a magyar-görög társadalmi, gazdasági és emberi kapcsolatokat. Ideológiákon felül állt. Nem felejtette el, hogyan és milyen politikai körülmények között került testvéreivel Magyarországra, de toleranciájának köszönhetően nyitott volt minden honfitársunk irányába. Elnökként is úgy gondolta, minden magyarországi görögöt képviselnie kell, világnézettől függetlenül.

A gyászszertartáson dr. Fokasz Nikosz professzor, egyetemi tanár, Arvanitidu Sztamatula fővárosi görög önkormányzati képviselő, Hristodoulou Konstantinos, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnöke és dr. Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke búcsúztatták el hivatalosan Szkevisz Theodoroszt.

Legyen Neki könnyű a föld! Köszönünk Neki mindent, amit a közösségünkért tett!

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content