A görög olivabogyó


Görögországban mintegy 4000 éve művelnek olivaligeteket. Egy fa átlagosan évi 60 kg termést hoz. Az olajbogyó az elies görög szóból származik, a rómaiak vették át és nevezték el aztán olivának, sőt, az angol “olaj” szó is az “olíva” szóból származik.

A görög olajbogyó fogalom, íme a négy legismertebb fajtája: Krétán, az olivabogyó-termesztés bölcsőjeként számon tartott szigeten terem a Koroneiki amely leginkább olajkészítésre alkalmas. A sós lében tartósított bogyók közül a legelterjedtebb a Peloponészoszi-félszigetről származó, nagy, mandula alakú Kalamata olajbogyó, amely gyümölcsös íze és húsos textúrája miatt nagyon népszerű. A származási helyéről nevével is árulkodó Chalkidiki nagy, halványzöld, kicsit borsos, csípős ízű. Nagy mérete miatt sokszor töltik. A Megaritiki az Attikai-félszigetről származik, ez viszont jellegzetesen kis méretű, inkább szárítják, sózzák, ezért felülete ráncos.

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content