A bizánci snack, a koulouri


Thesszaloniki , Arisztotelész tér -koulouri árus

A koulouri receptje Konstantinápolyból érkezett 1922-ben a συνπρωτεύουσα-ba (a társ-fővárosba), ahogyan Thesszalonikit hívják sokan Görögországban.

Az első görög snack, amelyet nemzedékek óta ismernek, egyszerű és nagyon tápláló. Hivatalban uzsonnának, de vásárolgatás közben is fogyasztották. Lépten-nyomon találunk jellegzetes koulouri- árust, aki nagykerekű kocsijával az egész várost bejárva kínálja áruját.

A koulouri szinte hozzátartozik egy thesszaloniki reggeli kávé ceremóniájához, vagyis mindig dukál hozzá egy. Amúgy pedig ezt a finom reggeli snacket mindenhol lehet kapni és fogyasztani.

 Kívülről ropogós és tele van szezámmaggal. A szezámmag tápértéke igen magas (kb. 28 gramm, egy koulouriban) a szervezet napi szükségletének több mint ¼ -ét fedezi, ami a kálciumot és a magas biológiai értékű növényi proteint illeti, ebben is nagyon gazdag, továbbá B, B1, B2, B5 vitamint is tartalmaz.

A koulourit már a Bizánci Birodalomban is ismerték, főleg Konstantinápolyban. Éjszaka felfűtötték a kemencéket és begyúrták a kovászos kelt tésztát. Mielőtt megvirradt, a koulourik ropogósan, frissen készen álltak a nap kezdetére. Messziről lehetett érezni a megsült szezámmag jellegzetes illatát, amely kísértést jelentett minden arrafelé tévedő járókelő számára. Virradatkor a pékségek előtt várakozó mozgóárusok jócskán megpakolták a frissen sült, illatozó koulourival kocsijaikat, és járták végig a várost.

Manapság  többféle ízesítésű koulourit  készítenek: sajttal vagy fetával töltött, illetve teljes kiőrlésű lisztből, különféle magokkal a tésztában. De az igazi, eredeti koulouri, amely belül puha és kívül ropogós, mindig kapható az utcai árusoknál. Ehhez csupán liszt, víz, élesztő, szezámmag, egy kis só kell,  és persze  cukor, amelynek a mennyisége a titka, hogy igazán finomra sikerüljön. A tésztából hosszú rudakat sodrunk, beáztatjuk meleg vízbe kb. 20 percre, beleforgatjuk a szezámmagba, és aztán irány a sütő!

Α koulouri elkészítését itt láthatjuk: https://www.youtube.com/watch?v=XYlzC7O0qyI

Hozzávalók:

400 gramm langyos víz

1 leveseskanál cukor

8 gramm száraz élesztő

Ezeket a hozzávalókat alaposan összekeverjük, hogy alaposan feloldódjon az élesztő.

Hozzáteszünk 30 gramm olívaolajat

720 gramm lisztet

1,5 kiskanál sót

Alaposan összekeverjük, majd addig dagasztjuk, amíg össze nem áll a tészta.

Ezután visszahelyezzük az üvegtálba és lefedjük folpack-kal.

Előmelegítjük a sütőt egy percre 50 C fokra, ezután lekapcsoljuk a sütőt, behelyezzük a tálat a tésztával és megvárjuk míg duplájára kel.

Addig egy másik üvegtálba 200 gramm vizet öntünk és beleteszünk egy evőkanál mézet, amit jól elkeverünk. Kivesszük a megkelt tésztát a sütőből, és 100 grammos darabokat mérünk egy konyhai mérleggel, amiből rudakat sodrunk és a két véget egymáshoz dolgozzuk, így egy kört kapunk. Beletesszük az ilyen módon elkészült kör alakú tésztát a mézes vízbe, majd a (200 gramm) szezámmaggal teli tálba. Jól megforgatjuk a szezámmagban, majd a kész koulourikat egy tepsibe helyezzük, amelyet kibéleltünk sütőpapírral. Előmelegített sütőben kisütjük 20 percig 200 C fokon, légkeveréses sütőben. Ebből a tésztából kb. 11 darab koulourit készíthetümk. Jó étvágyat!

Megosztás:

További bejegyzések

Skip to content