A bizánci snack, a koulouri
A koulouri receptje Konstantinápolyból érkezett 1922-ben a συνπρωτεύουσα-ba (a társ-fővárosba), ahogyan Thesszalonikit hívják sokan Görögországban.
Az első görög snack, amelyet nemzedékek óta ismernek, egyszerű és nagyon tápláló. Hivatalban uzsonnának, de vásárolgatás közben is fogyasztották. Lépten-nyomon találunk jellegzetes koulouri- árust, aki nagykerekű kocsijával az egész várost bejárva kínálja áruját.
A koulouri szinte hozzátartozik egy thesszaloniki reggeli kávé ceremóniájához, vagyis mindig dukál hozzá egy. Amúgy pedig ezt a finom reggeli snacket mindenhol lehet kapni és fogyasztani.
Kívülről ropogós és tele van szezámmaggal. A szezámmag tápértéke igen magas (kb. 28 gramm, egy koulouriban) a szervezet napi szükségletének több mint ¼ -ét fedezi, ami a kálciumot és a magas biológiai értékű növényi proteint illeti, ebben is nagyon gazdag, továbbá B, B1, B2, B5 vitamint is tartalmaz.
A koulourit már a Bizánci Birodalomban is ismerték, főleg Konstantinápolyban. Éjszaka felfűtötték a kemencéket és begyúrták a kovászos kelt tésztát. Mielőtt megvirradt, a koulourik ropogósan, frissen készen álltak a nap kezdetére. Messziről lehetett érezni a megsült szezámmag jellegzetes illatát, amely kísértést jelentett minden arrafelé tévedő járókelő számára. Virradatkor a pékségek előtt várakozó mozgóárusok jócskán megpakolták a frissen sült, illatozó koulourival kocsijaikat, és járták végig a várost.
Manapság többféle ízesítésű koulourit készítenek: sajttal vagy fetával töltött, illetve teljes kiőrlésű lisztből, különféle magokkal a tésztában. De az igazi, eredeti koulouri, amely belül puha és kívül ropogós, mindig kapható az utcai árusoknál. Ehhez csupán liszt, víz, élesztő, szezámmag, egy kis só kell, és persze cukor, amelynek a mennyisége a titka, hogy igazán finomra sikerüljön. A tésztából hosszú rudakat sodrunk, beáztatjuk meleg vízbe kb. 20 percre, beleforgatjuk a szezámmagba, és aztán irány a sütő!
Α koulouri elkészítését itt láthatjuk: https://www.youtube.com/watch?v=XYlzC7O0qyI
Hozzávalók:
400 gramm langyos víz
1 leveseskanál cukor
8 gramm száraz élesztő
Ezeket a hozzávalókat alaposan összekeverjük, hogy alaposan feloldódjon az élesztő.
Hozzáteszünk 30 gramm olívaolajat
720 gramm lisztet
1,5 kiskanál sót
Alaposan összekeverjük, majd addig dagasztjuk, amíg össze nem áll a tészta.
Ezután visszahelyezzük az üvegtálba és lefedjük folpack-kal.
Előmelegítjük a sütőt egy percre 50 C fokra, ezután lekapcsoljuk a sütőt, behelyezzük a tálat a tésztával és megvárjuk míg duplájára kel.
Addig egy másik üvegtálba 200 gramm vizet öntünk és beleteszünk egy evőkanál mézet, amit jól elkeverünk. Kivesszük a megkelt tésztát a sütőből, és 100 grammos darabokat mérünk egy konyhai mérleggel, amiből rudakat sodrunk és a két véget egymáshoz dolgozzuk, így egy kört kapunk. Beletesszük az ilyen módon elkészült kör alakú tésztát a mézes vízbe, majd a (200 gramm) szezámmaggal teli tálba. Jól megforgatjuk a szezámmagban, majd a kész koulourikat egy tepsibe helyezzük, amelyet kibéleltünk sütőpapírral. Előmelegített sütőben kisütjük 20 percig 200 C fokon, légkeveréses sütőben. Ebből a tésztából kb. 11 darab koulourit készíthetümk. Jó étvágyat!